Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny satsning ska ge säkrare vård

Publicerad: 8 oktober 2007, 08:34

Ökad patientsäkerhet och minskade vårdskador. Det är målet med en nationell satsning på patientsäkerhet som Sveriges Kommuner och Landsting inleder i dag.


Internationella studier visar att nästan var tionde patient som vårdas på sjukhus drabbas av en mindre eller större vårdrelaterad skada. Översatt till svenska förhållanden innebär det att cirka 90 000 patienter varje år riskerar att skadas på sjukhus. För att minska vårdskadorna inleder Sveriges Kommuner och Landsting, tillsammans med landsting och regioner, nu en satsning på patientsäkerhet.

Satsningen ska pågå under åren 2007-2009 och fokuserar på sex områden: urinvägsinfektioner, infektioner vid central venkateter, sårinfektioner efter operation, läkemedelsavstämning när patienten skrivs in eller ut eller byter vårdenhet, samt att förebygga fallskador och trycksår i samband med vård.

Ett mål är att de infektioner som patienter som patienter får i vården ska minskas med hälften, från 10 till 5 procent, till slutet av 2009. Då ska alla landsting också ha ett system för att kunna följa förekomsten av vårdrelaterade infektioner.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev