Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny sorts pacemaker fungerar ihop med magnetkamera

Publicerad: 9 december 2008, 12:03

Ny sorts pacemaker fungerar ihop med magnetkamera

En ny typ av pacemaker som fungerar även under undersökning med magnetkamera finns nu tillgänglig i Sverige.


Tidigare har det inte gått att undersöka patienter med pacemaker i magnetkamera. Orsaken är att magnetfältet som alstras av magnetkameran kan göra att pacemakern kan sluta att avge eller avge felaktiga signaler till hjärtat. Magnetfältet kan också leda till överhettning av pacemakerns elektroder, vilket kan göra att de elektriska impulserna inte leds fram som de ska.

Patienter med pacemaker har därför i stället fått undersökas med andra diagnosmetoder, som röntgen, vilket kan innebära sämre diagnossäkerhet.

Nu har medicinteknikföretaget Medtronic fått CE-märkning för ett nytt pacemakersystem som utvecklats för att fungera säkert även under magnetkameraundersökningar. CE-märkningen innebär att produkten kan marknadsföras i Europa och den finns nu enligt företaget tillgänglig i Sverige.

Enligt prelimära data från en klinisk studie som presenterades vid hjärtläkarkongressen ESC i augusti drabbades inga patienter med den nya pacemakern av komplikationer relaterade till magnetkameraundersökningen när de undersöktes i magnetkamera.

Det nya pacemakersystemet klarar undersökningar med fältstyrka upp till 1,5 tesla.

Läs mer om det nya systemet i Dagens Medicins tematidning om medicinsk teknik som kom ut i augusti 2008.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev