Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny sorts receptfritt på förslag

Publicerad: 3 juni 2014, 06:00

Foto: Thinkstock

En ny kategori receptfria läkemedel som bara får lov att säljas efter rådgivning från farmaceut. Det förslaget ska Nationella läkemedelsstrategin, NLS, ta ställning till inför nästa år.


Läkemedelsverket, Sveriges apoteksförening och läkemedelsföretagens branschorganisation Lif fick uppdraget att ta fram förslag till möjliga aktiviteter på egenvårdsområdet till NLS, efter ett initiativ från läkemedelsföretagen, uppger Svensk Farmaci.

Ungefär 10 procent av alla läkemedel som säljs i dag är receptfria. Och trenden ute i Europa är att allt fler läkemedel förlorar sin status som receptbelagda.

– Vi ser i Europa att mer och mer av sjukhusvården flyttas ut till primärvården och till det egna hemmet, och att medborgarna måste ta ett tydligare ansvar för sin egen hälsa, säger Robert Svanström, chefsfarmaceut på Sveriges apoteksförening, till Dagens Apotek.

I den nya kategorin för receptfritt hoppas han finna både sedan tidigare receptfria och nyblivna.

– Vissa läkemedel kanske ska få gå i motsatt riktning om Läkemedelsverket skulle göra en sådan bedömning, säger Robert Svanström

Men samtidigt går ju förslaget ut på att öka andelen receptfria läkemedel. Vilken typ av läkemedel kan det handla om?

– I Tyskland har exempelvis ett tidigare receptbelagt läkemedel mot ögoninflammation blivit receptfritt. Det kan handla om läkemedel som idag säljs receptbelagt i en viss styrka eller förpackningsstorlek och receptfritt i en annan och som skulle kunna ingå i den här kategorin. Men jag vill inte föregå den diskussionen. Den bedömningen gör Läkemedelsverket bäst när förslaget går igenom.

Samverkansgruppen har föreslagit ytterligare fyra aktiviteter som skulle kunna ingå i strategin nästa år. Gruppen vill ha: nationella riktlinjer för egenvård, en kontinuerlig uppföljning av användningen av receptfria läkemedel, en kvantitativ studie över ungdomar och deras attityd och beteenden när det gäller receptfria läkemedel samt ett forum för samverkan mellan olika intressenter, som läkare, sjuksköterskor, patienter och farmaceuter, som ska hjälpa till att säkerställa en utvecklad egenvård i Sverige.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev