Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny strategi ska förbättra läkemedelsanvändningen

Publicerad: 22 juni 2010, 14:19

Sverige ska inte bara vara bäst på att introducera nya läkemedel, utan även på att plocka bort dem som inte håller måttet. Det sade socialminister Göran Hägglund (KD) när han presenterade förstudien till den nationella läkemedelsstrategin.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Läkemedel som inte tillför något nytt ska inte komma ut på marknaden, enligt Göran Hägglund.

– Det finns ingen anledning att rulla ut en Volvo till, utan det ska antingen vara en Ferrari som är bättre eller en Skoda som är billigare, sade han vid en pressträff i dag där förstudien presenterades.

Strategin ska vara klar under 2010 och vid pressträffen deltog även Steinar Höeg, ordförande för Lif – de forskande läkemedelsföretagens branschorganisation, samt Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Vi är överens om att ta krafttag för att komma tillrätta med felaktig läkemedelsanvändning, sade Göran Hägglund.

Ett konkret resultat av arbetet med förstudien är att regeringen vill föra över apotekens IT-system EES, elektroniskt expeditionsstöd, till sjukvården, vilket Dagens Medicin skrev om i sin senaste pappersutgåva.

Det innebär dock inte att problemet med att ge förskrivarna ett bra beslutsstöd är löst, enligt Göran Hägglund.

– Men vi har åtminstone ett underlag för att se till så att det löser sig, sade han.

Göran Stiernstedt ville däremot inte kommentera hur landstingen ställer sig till att regeringen bestämmer vilket system de ska använda.

– Jag ser det som ett erbjudande från regeringen, sade Göran Stiernstedt.

Själv ser han IT som den viktigaste frågan i strategin och tror att ett bra IT-system skulle hjälpa till att lösa många av de problem som förstudien listar.

I förstudien nämns fem mål: medicinska resultat och patientsäkerhet i världsklass på läkemedelsområdet, jämlik vård, kostnadseffektiv användning, attraktivitet för innovation av produkter och tjänster samt minimal negativ miljöpåverkan.

Socialministern kallade även antibiotikaresistens för en ödesfråga för mänskligheten. Men han ville inte välja någon fråga som särskilt prioriterad.

– Jag är inte man att rangordna dem, sade Göran Hägglund.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev