måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny studie bekräftar effekt av bisfosfonat mot osteoporos

Publicerad: 3 maj 2007, 12:12

Osteoporosläkemedlet Aclasta, zoledronsyra, minskar risken för alla vanliga typer av frakturer hos kvinnor med benskörhet efter klimakteriet. Det visar en studie som publiceras i dagens utgåva av New England Journal of Medicine.


Studien visar att en infusion om året med Aclasta under tre år signifikant minskar risken för frakturer i höft, kotor, fingrar, tår och ansikte hos kvinnor med benskörhet efter klimakteriet.

Andelen nya kotfrakturer minskade med 70 procent vilket är en större minskning än vad som visats med andra bisfosfonater (40-50 procent). Bentätheten ökade signifikant i kotor, höft och lårbenshals hos kvinnorna som behandlades med Aclasta.

Ett ökat antal fall av allvarliga förmaksflimmer observerades dock hos kvinnorna som fick läkemedel jämfört med de som fick placebo (1,3 procent jämfört med 0,5 procent i placebogruppen).
Studien, Horizon PFT, omfattade drygt 7 700 kvinnor mellan 65–89 år med diagnosen postmenopausal osteoporos.

– Det är tilltalande att kunna behandla så sällan som en gång om året och resultaten ser imponerande ut. Samtidigt är det oroväckande med den ökade risken för förmaksflimmer som knappast kan förklaras av slumpen, säger Mattias Lorentzon, docent vid sektionen för endokrinologi, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Sahlgrenska i Göteborg.            New England Journal of Medicine 2007; 356: 1809-1822

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev