Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny studie tonar ner kritiken mot mammografin

Publicerad: 25 oktober 2006, 12:34

Mammografi sänker visserligen dödligheten i bröstcancer, men nyttan är ändå tveksam. Det är slutsatsen när forskare från Cochraneinstitutet nu kommer med en ny rapport om värdet av mammografiscreening.


För några år sedan var diskussionen hetsig om nyttan med mammografiscreening för bröstcancer. Skeptikerna hävdade att det inte gick att se att screeningen fick dödligheten i bröstcancer att minska och att många kvinnor överbehandlades eftersom små, ofarliga tumörer upptäcktes.

Minskar dödlighet i bröstcancer

Den danske forskaren Peter Gøtzsche vid Nordiska Cochranecentret i Köpenhamn gjorde flera metaanalyser av studier av mammografins effekter, där han tillsammans med kollegor hävdade att det inte gick att se att mortaliteten i bröstcancer sjönk när mammografi införts, se Dagens Medicin nr 04/00.

Nu har Peter Gøtzsche tillsammans med en kollega publicerat en ny genomgång av mammografins effekter i Cochrane Database of Systematic Reviews, nr 4, 2006. Författarna har gjort en analys av sju studier, som totalt omfattar en halv miljon kvinnor. De slår fast att mammografiscreening sannolikt minskar dödligheten i bröstcancer och gör uppskattningen att den relativa risken minskar med 15 procent och att den absoluta riskminskningen ligger på 0,05 procent.

Kan leda till att oron ökar

Å andra sidan, anser forskarna, ökar mammografi risken för att kvinnor ska behandlas i onödan för tumörer som aldrig skulle ha lett till en farlig cancersjukdom. Den absoluta riskökningen för detta är 0,5 procent, enligt studien.

Måns Rosén, chef för  SBU  , Statens beredning för medicinsk utvärdering, har följt mammografiforskningen under många år. Han tycker att det är glädjande att Peter Gøtzsche och hans medarbetare nu håller med om att mammografiscreening minskar dödligheten i bröstcancer. Måns Rosén betonar att detta är hans personliga åsikt och inte  SBU  :s. Även han anser att det finns nackdelar med mammografi.

– Det finns risk att man oroar kvinnor i onödan och risk för överbehandling. Men jag tycker ändå att nackdelarna är mindre än fördelarna, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev