Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ny studie visar risker med blodförtunnande behandling

Publicerad: 26 Juni 2008, 08:01

En viss genetisk variant av ett leverenzym, CYP2C9, ökar risken för alltför kraftig blodförtunning mer än 20 gånger vid behandling med Waran, enligt en ny svensk studie.


I studien ingick nära 1 500 patienter som fått det blodförtunnande läkemedlet Waran (warfarin). Hos alla dessa har nära 200 olika  mutationer i 29 gener analyserats. Patienterna rekryterades vid svenska sjukhus  under åren 2001-2005 inom ramen för den så kallade Warg-studien.

- Detta är en av de största farmakogenetiska studier som någonsin genomförts, säger Jonatan Lindh, klinisk farmakolog vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och en av forskarna bakom studien.

 Studien är ett samarbete mellan två svenska forskargrupper och Sangerinstitutet i Cambridge, Storbritannien. Den publicerades i går online i tidskriften Blood.

 Jonatan Lindh tror att det kan vara av värde att genotypa patienter inför  Waranbehandling för att identifiera personer med genetiskt betingad föröjd risk  för komplikationer.

 - Det pågår nu randomiserade studier där genotypning inför warfarinbehandling utvärderas. Här screenar man bland annat efter CYP2C9. Dessa studier lär ge de slutliga beskedet om man bör genotypa eller inte, säger Jonatan Lindh.

 Den aktuella CYP2C9-mutationen är ovanlig och förekommer i dubbel uppsättning, vilket ger den 20-faldiga riskökningen, hos 0,5-1 procent av befolkningen.

 - Men eftersom över en procent av befolkningen behandlas med Waran handlar det ändå om ganska många personer som får warfarin och har mutationen i dubbel uppsättning. De löper en kraftigt förhöjd risk att få en kraftig blodförtunning, säger Jonatan Lindh.

Studien online i tidskriften Blood

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev