Nyheter
Ny subvention för p-piller orättvis befarar gynekologer
Publicerad: 28 november 2012, 13:48
Det viktiga är att det finns många olika preventivmedel att erbjuda flickorna, säger överläkare Lena Marions, ordförande i arbetsgruppen för tonårs-gynekologi inom Svensk förening för obstetrik och gynekologi. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
Gynekologer är kritiska mot det nya systemet som är på gång för subventioner av p-piller. Orättvisorna mellan flickorna ökar, varnar överläkare Lena Marions.
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är inne i slutfasen av arbetet med att samordna och få enhetliga riktlinjer för landstingens subventioner av preventivmedel för flickor och unga kvinnor.
Grundtanken är att flickornas årsavgift ska bli lika stor oavsett i vilket landsting de bor. En övre gräns på 200 kronor om året finns med i diskussionen. I dag ger Västerbottens läns landsting inga subventioner alls, medan samtliga hormonella preventivmedel är gratis för flickor i Norrbotten.
– Vi har länge efterfrågat nationella regler och att unga upp till 25 år ska omfattas. Den delen är bra, säger Lena Marions, ordförande i Tonarg, arbetsgruppen för tonårsgynekologi inom Svensk förening för obstetrik och gynekologi, SFOG.
Men samtidigt diskuterar landstingen och SKL att begränsa subventionerna till att endast gälla de preventivmedel som ingår i läkemedelsförmånen, enligt beslut av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Annars skulle landstingen in blanco ge läkemedelsföretagen möjlighet att ta ut hur höga priser som helst, anser Bo Claesson, läkemedelsexpert på SKL.
– Det måste finnas en inbyggd kostnadskontroll i de nya riktlinjerna, säger han.
Men Tonarg tycker inte att TLV:s principer fungerar när det gäller preventivmedel. TLV kräver normalt att ett nytt preparat ska vara så mycket bättre än de redan godkända. Men det är inte det viktigaste utan att det finns många preparat, enligt Lena Marions.
– För ungdomsmottagningar gäller det att ha många olika sorters preventivmedel att erbjuda flickorna, säger Lena Marions, som arbetar på kvinnokliniken vid Karolinska universitetssjukhuset.
Det finns också vissa grundläggande skillnader jämfört med läkemedel som man måste ta för att överleva, som vissa cancermediciner, påpekar Lena Marions.
– För preventivmedel behöver toleransen för biverkningar inte vara lika stor. Det gäller att hitta rätt sort, som varken gör att flickan får hudproblem eller går upp i vikt.
Tonarg skulle därför vilja ha ett helt eget, och gärna statligt, system för subventioner av preventivmedel.
Bestämmer sig landstingen för den modell som SKL nu arbetar med är riskerna uppenbara för att de sociala orättvisorna består, anser Lena Marions.
– Flickor som bor i Täby och Danderyd kan få de nya och dyra preparaten, som inte ingår i läkemedelsförmånen. De betalar själva eller har föräldrar som gör det.
De som inte har råd får hålla till godo med det fåtal preparat som finns på TLV:s lista.
Förslaget ska snart tas upp i SKL:s sjukvårdsdelegation och styrelse. Bo Claesson hoppas att politikerna ger klartecken, trots att det blir dyrare än i dag för vissa landsting.
– Jag räknar med att det finns en vilja att jämka sig samman. För politikerna är det inte så tilltalande att skillnaderna fortsätter att vara så stora som i dag, säger han.
Relaterat material
VIVIANNE SPRENGEL