Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny svensk metod spårar prioner

Publicerad: 19 november 2007, 14:38

En ny, känslig metod att upptäcka prioner, smittämnena bakom sjukdomar som galna ko-sjukan och Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, presenteras i dag av forskare vid bland annat Linköpings universitet i tidskriften Nature Methods.


Metoden bygger på en fluorescerande molekyl, en så kallad konjugerad polymer, som utvecklats av den svenske forskaren Peter Nilsson, verksam vid den tekniska högskolan ETH i Zürich. Tekniken har flera fördelar jämfört med andra tekniker som används när man letar efter prioner, till exempel antikroppar och färgämnet kongorött.

När försöksdjur som infekterats med prionsjukdomar får injektioner med den fluorescerande molekylen binder denna till prionerna, vilket gör att djurets vävnader skiftar färg.

- Färgförändringen kan man se med ögat i mikroskop eller mer exakt via en specialkamera, säger Peter Nilsson till Dagens Medicin.

Genom att vidareutveckla molekylen har forskarna lyckats få den att visa olika färg beroende på prionets exakta struktur. Varje stam av prioner avger på så sätt ett eget optiskt fingeravtryck.

Tekniken har även visat sig fungera på vävnadssnitt från döda djur, exempelvis kor som är infekterade med galna ko-sjukan. Metoden kan också ha potential vid screening av blodprodukter.

Metoden presenteras i en artikel i veckans nummer av tidskriften Nature Methods. Bakom arbetet står förutom svenska forskare även bland annat den schweiziske kemisten och nobelpristagaren i kemi 2002, Kurt Wüthrich, som liksom Peter Nilsson är knuten till ETH.

Nature Methods, publicerad online den 18 november 2007

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News