Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny tablett ger längre chans att stoppa oönskad graviditet

Publicerad: 26 augusti 2009, 12:21

Till hösten lanseras det första akut p-pillret som kan tas upp till fem dygn efter samlag.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I dag finns två så kallade dagen efter-piller som säljs receptfritt på apoteken. Båda innehåller den verksamma substansen levonorgestrel och de har båda skyddseffekt i tre dygn.

Nu har ett nytt akut p-piller blivit godkänt inom EU. Det nya preparatet, som heter Ellaone (ulipristalacetat), har effekt upp till fem dygn efter samlag.

Det nya preventivmedlet innebär en förbättring för kvinnor i områden där det är dålig tillgång till helgöppna apotek. Det menar Mats Mogard, medicinskt ansvarig på företaget Nycomed, som kommer att marknadsföra Ellaone i Sverige.

– Det blir en trygghet att de även kan ta ett preventivmedel dag fyra och fem efter samlag. En annan fördel med Ellaone är att effekten inte dalar under verkningstiden, vilket är fallet med levonorgestrel. Därför kan det vara mer effektivt att ta Ellaone från dag två efter samlag jämfört med levonorgestrel, säger han.

Som grund för EU-godkännandet ligger studier på cirka 4 000 kvinnor i flera länder. Bland annat har medlet prövats i Sverige vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

I en huvudstudie ingick 1 533 kvinnor som var i snitt 24 år och som sökt akut för antikonception två till fem dygn efter oskyddat samlag. Av dem som fått det nya läkemedlet blev 2,1 procent gravida. Det kan jämföras med att 5,5 procent statistiskt kunde förväntas bli gravida om de inte hade tagit något akut p-piller.

Viveca Odlind, professor vid Läkemedelsverket, ser det nya preparatet som ett tillskott till etablerade metoder. Men hon är tveksam till att Ellaone skulle ha oförändrad effekt under fem dygn.
– I de kliniska prövningarna var det relativt få kvinnor som fått läkemedlet under det femte dygnet, säger hon.

Ellaone blir till att börja med receptbelagt. Mats Mogard räknar dock med att medlet i likhet med levonorgestrel receptbefrias så småningom.

Läkemedelsverket har ännu inte beslutat om barnmorskor ska få förskriva Ellaone. Viveca Odlind är positiv till en utvidgad förskrivningsrätt.

– Barnmorskorna sköter en stor del av verksamheten på ungdomsmottagningarna och jag kan inte se någon anledning till att de inte skulle få förskriva det här läkemedlet.

Enligt Mats Mogard ska Ellaone finnas på svenska apotek från och med september eller oktober.

Hämmar ägglossningen

Liksom akutpiller baserade på levonorgestrel påverkar Ellaone receptorer för det kvinnliga könshormonet progesteron. Därigenom tros den huvudsakliga effekten vara att hindra ägglossning men också att hämma implantation i livmodern.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev