Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny teknik hittar farliga fotsår

Publicerad: 8 mars 2005, 20:54

Med en kamera som kombinerar datortomografi och positronemissiontomografi, CT/PET, går det att tidigt upptäcka risk för infekterade fotsår hos diabetiker, enligt en studie som presenteras i Journal of Nuclear Medicine.


Svårläkta och infekterade fotsår är en av de mest fruktade diabeteskomplikationerna, som beror på dålig blodcirkulation i de minsta blodkärlen längst ut i extremiteterna. Tidig upptäckt av fotsår är avgörande för att i tid sätta in åtgärder och därigenom förhindra amputation. Antibiotikabehandling är effektivt, men bara om behandlingen startar i ett tidigt skede.

Forskarna bakom studien, som arbetar vid Rambam Medical Center i Haifa, Israel, använde en kombinerad CT/PET-kamera i sina undersökningar. 14 diabetiker med 18 misstänkta fotsår undersöktes.

Resultaten visar att CT/PET-tekniken var en mycket tillförlitlig metod för att tidigt upptäcka och lokalisera fotsår. PET-bilderna avslöjade med hög säkerhet om det fanns en infektion i det undersökta vävnadsområdet och CT-bilderna pekade ut exakt var infektionen var lokaliserad, och gav också en detaljerad bild av förändringar i ben och vävnad.

I dag används CT/PET-tekniken framför allt vid diagnostik av tumörer. Men forskarna bakom denna studie ser möjligheter för tekniken på andra områden, som ett sätt att spåra infektion och inflammation i olika delar av kroppen, inte bara vid diagnostik av infekterade fotsår.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev