Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny teknik kan göra det lättare att ställa diagnosen fibromyalgi

Publicerad: 31 mars 2011, 13:17

Med ultraljud kan det bli enklare att ställa diagnos för sjukdomen fibromyalgi. Det tror forskare på KTH som arbetar för att ta fram en ny teknik.


Ämnen i artikeln:

Fibromyalgi

– Det har tidigare inte funnits någon riktigt bra teknik att diagnostisera fibromyalgi. Målet är att det ska bli lättare eller snarare möjligt att ställa diagnosen i och med min forskning, säger Frida Lindberg, forskare och doktorand på Skolan för teknik och hälsa vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm i ett pressmeddelande.

Den ofta ifrågasatta och svårdiagnostiserade sjukdomen fibromyalgi yttrar sig i muskel- och vävnadssmärta. För att undersöka muskelfunktionen, och utesluta andra nerv- och muskelsjukdomar, används i dag vanligtvis elektromyografi (EMG). I sin forskning använder Frida Lindberg i stället vävnadsultraljud för att undersöka skelettmusklerna.

– Ultraljud undersöker hur muskeln rör sig och kan visa detta detaljerat. Till exempel kan ultraljud visa på skillnader i aktiveringsmönster mellan patienter med fibromyalgi och patienter med friska muskler, säger Frida Lindberg i pressmeddelandet.

Den nya tekniken ska också kunna tillämpas på andra områden, som till exempel vid rehabilitering för olika arbetsskador eller för att förbättra idrottsprestationer.

Ämnen i artikeln:

Fibromyalgi

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News