söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny teknik kan leda till tidig upptäckt av alzheimers

Publicerad: 26 september 2006, 11:10

Med hjälp av ett datorstött analysprogram kan det bli möjligt att mycket tidigt upptäcka sjukliga förändringar i hjärnan, som troligen kommer att leda till Alzheimers sjukdom.


Ett forskarlag, lett av Min-Ying Su vid University of California i Irvine, USA, har studerat 13 äldre personer med lättare kognitiva nedsättningar, bland annat minnesstörningar. Patienterna ansågs löpa hög risk för att senare utveckla Alzheimers sjukdom. I studien ingick även en lika stor kontrollgrupp med friska, äldre försökspersoner.

Vid Alzheimers sjukdom skadas hjärnans cellmembran, vilket tillåter vattenmolekyler att röra sig mer fritt i hjärnan. Det leder i sin tur till ytterligare nervcellsskador, vilket påskyndar sjukdomen ännu mer.

Studiedeltagarna fick utföra enklare minnestester samtidigt som de undersöktes med MR-kamera, knuten till ett särskilt datorstött analysprogram. Med denna teknik kunde forskarna studera hur utbrett flödet av vattenmolekyler var i olika delar av hjärnan. Forskarna fann ett tydligt samband mellan högt vattenflöde i just hippocampus och minnesstörningar.

Nu är forskarnas förhoppning att den nya tekniken för att mäta vattenflöde med påföljande skador i hjärnan ska kunna leda till en bättre förståelse för hur Alzheimers sjukdom utvecklas. En annan förhoppning är att tekniken ska kunna göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser, vilket skulle kunna leda till tidigare behandling och i bästa fall ett bromsat sjukdomsförlopp.

Studien är publicerad i senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Radiology.

Radiology 2006;241:197-205

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev