Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny teknik ska hindra pandemier

Publicerad: 2 maj 2014, 07:55

Med en ny bärbar apparat ska sjukdomar diagnostiseras snabbare och pandemier kunna förebyggas.


Projektet ”Flu-id – bärbar influensadiagnostik” leds från Chalmers  tekniska högskola och ska utveckla en bärbar diagnostikutrustning för  influensa och andra sjukdomar. Målet är att kunna ställa diagnos snabbt.  Tack vare det ska man kunna förhindra vidare spridning av sjukdomen och  utveckling av pandemier.  

Enheten ska kunna användas både ute i fält och på kliniker. Då slipper man skicka in prover som tar flera dagar att analysera.

– Får man svar på någon timme i stället innebär det att man kan isolera  patienter med smittsamma sjukdomar i tid, säger professor Dag Winkler,  vid institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap vid Chalmers i  Göteborg.

Ett exempel han ger är att man skulle kunna testa passagerare på  flygplatser vid utbrott av sjukdomar som SARS. Om viruset upptäcks så  kan passageraren stoppas från att gå på flygplanet, och viruset hindras  från att spridas över landsgränser.

En annan positiv aspekt av snabbare diagnostik är att man kan påbörja behandling tidigare.

Den bärbara utrustningen är baserad på det senaste inom mikro- och  nanoteknik. Den ska vara snabb, tillförlitlig och liten nog att hålla i  handen.

– Apparaten kommer antagligen likna en fjärrkontroll eller en gammaldags mobiltelefon till sin storlek, säger Dag Winkler.

Enheten ska kunna användas för provtagning på små mängder av urin, blod eller saliv, berättar han.

Projektet är särskilt inriktat på influensadiagnostik men utrustningen  kommer troligen att kunna användas för att upptäcka andra sjukdomar  också, exempelvis malaria och SARS.

Förutom Chalmers ingår Acreo, Karolinska Institutet, Uppsala universitet  och Stockholms universitet i projektet. Projektet har tilldelats 32  miljoner kronor över en femårsperiod av Stiftelsen för strategisk  forskning, SSF.

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev