Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ny teknik slår ut trygghetslarm

Publicerad: 12 Februari 2007, 13:39

Telefoni över bredband, IP-telefoni, gör att trygghetslarm kopplade till telefonen riskerar att inte fungera. Sveriges Kommuner och Landsting kräver att bredbandsleverantörerna tvingas informera om riskerna.


Teknikens utveckling är inte bara av godo. En person med trygghetslarm och telefonuppkoppling över internet, IP-telefoni, riskerar att ett eventuellt larm inte går fram till larmcentralen. Detta har fått Sveriges Kommuner och Landsting att reagera.

Redan i november i fjol påtalade organisationen problemet i ett remissvar till näringsdepartementet, och i lördags skickades ett pressmeddelande ut som krävde större ansvar från bredbandsoperatörerna.

– Många IT-chefer i kommuner och landsting oroas över detta. Problemet är allvarligt och ansvariga statliga myndigheter och bredbandsoperatörerna måste ta ett större ansvar, säger Björn Björk, IT-strateg på Sveriges Kommuner och Landsting, i pressmeddelandet.

Till Norrländska Socialdemokraten säger Anders Klarström vid SOS Alarm att IP-telefoni är mer känsligt för störningar än fast telefoni.

– Det kan hända att man inte får kontakt och det kan vara väldigt allvarligt. Man kan inte rekommendera IP-telefoni för trygghetslarm. Fast telefoni är säkrare än så länge, säger han till tidningen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev