Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny teknik upptäckte plack

Publicerad: 17 juni 2009, 13:11

Med hjälp av en ny sorts röntgenteknik har amerikanska forskare kunnat ta fram detaljerade bilder av amyloida plack i möss med alzheimer.


Anhopning av små så kallade amyloida plack i hjärnan är sannolikt en viktig faktor i utvecklingen av Alzheimers sjukdom. Det är dock osäkert om alla plack kan kopplas till sjukdomen. För att rätt behandling ska kunna ges är det också intressant att veta hur många och stora placken är.

Forskare från Brookhaven National Laboratory i Upton, New York, har därför gjort försök att avbilda plack hos möss med alzheimer med hjälp av en ny form av extremt detaljerad röntgenteknik. De presenterar sina resultat i julinumret av tidskriften Neuroimage.

Tekniken kallas DEI, diffraction-enhanced imaging och ger, enligt studieförfattarna, bättre kontrast mellan olika former av vävnad än datortomografi och högre upplösning än MR-bilder.

Forskarna undersökte mössens hjärnor och fann att de fick bilder med utmärkt upplösning som tydligt visade de små placken som är omkring 50 mikrometer.

Vävnadsprover bekräftade också att det rörde sig om amyloida plack.

Den form av röntgenteknik som användes skulle ge alltför höga strålningsdoser om den användes på människor i sin nuvarande form. Men forskarna anser ändå att tekniken kan ses som mycket lovande när det gäller tidig diagnostik av alzheimer.

Läs abstract:

Neuroimage 2009; 46: 908-914

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev