Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny typ av hivläkemedel godkänt i USA

Publicerad: 7 augusti 2007, 09:17

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt hiv-läkemedlet Selzentry, det första i en ny läkemedelsklass. Preparatet kan bli värdefullt för vissa patienter som sviktar på dagens behandling.


Selzentry (maraviroc) är den första nya typen av oralt hiv-läkemedel som utvecklats på över tio år. Läkemedlet hindrar virus att infektera immunceller genom blockad av den så kallade CC5-koreceptorn som finns på ytan av immuncellerna.

Godkännandet gäller för kombinationsbehandling tillsammans med andra typer av bromsmediciner hos vissa patienter som har förhöjda virusnivåer i blodet trots optimerad behandling.

CC5-koreceptorn anses vara en av de viktigaste ingångsportarna för hiv till kroppens immunceller. Hos mer än häften av patienterna förekommer enbart virus som utnyttjar CC5-receptorn vid infektion av immuncellerna. Dessa patienter kan avslöjas med ett test och kan därmed behandlas med Selzentry.

– Det här är ett viktigt läkemedel för många patienter som inte svarat på andra behandlingar, säger Steven Galsom, chef för Center for Drug Evaluation and Research vid FDA i ett pressmedelande från myndigheten.

I en av studierna som ligger till grund för godkännandet fick dubbelt så många patienter som behandlades med Selzentry odetekterbara virusnivåer i blodet jämfört med de som bara  fick optimerad kombinationsbehandling av tidigare godkända läkemedel.

Selzentry har utvecklats av läkemedelsföretaget Pfizer. Enligt företagets svenska dotterbolag väntas ett godkännande inom EU under hösten. Läkemedlet kan då också bli tillgängligt i Sverige.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev