Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny typ av stamcell lättare att odla

Publicerad: 7 maj 2015, 10:57

Forskare i USA har hittad en ny typ av mänskliga stamceller med unika egenskaper. Bland annat kan de utvecklas till tidig vävnad när de injiceras i musembryon.


De nya stamcellerna upptäcktes av en forskargrupp under ledning av Juan Carlos Izpisua Belmonte på Salk Institute i La Jolla, USA, när man modifierade odlingsbetingelserna för redan kända typer av stamceller.

Den nya sorten visade sig ha en förhöjd förmåga att växa snabbt och bilda kolonier, rapporterar forskarna i tidskriften Nature. Dessutom var den relativt lätt att modifiera genetiskt.

När stamcellerna överfördes till musembryon kunde de ge upphov till ny vävnad bara då de injicerades i svansändan av embryot. Därför döpte forskarna de nya cellerna till regionselektiva pluripotenta stamceller.

Innan forskarna stoppade processen hade stamcellerna bildat alla tre vävnadslager som bygger upp tidiga embryon, det vill säga ektodermet, endodermet och mesodermet. Något liknande har inte tidigare setts för andra typer av stamceller.

Sammantaget tror Belmonte och hans kollegor att de nya cellerna har fördelar för möjliga applikationer inom regenerativ medicin. De går nu vidare och försöker se om de regionspecifika stamcellerna även kan växa inuti grisembryon, rapporterar Nature News.

Fynden kan öppna en möjlighet att odla mer avancerade vävnadsstrukturer i djur. Men vägen dit är lång med flera potentiella hinder, som att värddjurets immunsystem kan attackera den nya vävnaden och att vävnader med olika ursprung kan utvecklas olika snabbt.

Det kan också finnas etiska frågor kring att skapa livskraftiga blandningar av djur och människa, vilket också Belmonte tillstår, enligt Nature News.

Läs abstract till studien:

Jun Wu och Daiji Okamura med flera. An alternative pluripotent state confers interspecies chimaeric competency. Nature, publicerad online den 6 maj 2015. DOI: 10.1038/nature14413

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev