Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny uppgörelse ska ge bättre <BR>vård för äldre multisjuka

Publicerad: 4 februari 2010, 15:55

Speciella utvecklingsledare och värdighetsgarantier. Det är två delar i regeringens nya satsning på totalt 271 miljoner kronor för multisjuka äldre.


Vården av gamla människor med många åkommor har länge ansetts vara en av de svaga punkterna inom svensk hälso- och sjukvård.

Ett problem är att dessa patienter bollas mellan landstingens sjukvård och kommunernas omsorg. Därför har regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, nu träffat en trepunktsuppgörelse som ska ge äldre multisjuka bättre vård.

Den första delen av överenskommelsen innebär att så kallade utvecklingsledare, som ska vara gemensamma för landsting och kommuner, införs. Dessutom kommer ökad rapportering från vården och omsorgen till kvalitetsregister också ge att mer pengar från staten.

Den andra delen i uppgörelsen ska leda till att patienten får bättre överblick över vården och att kontinuiteten förbättras. Detta genom att ett antal försöksverksamheter där patientens behov sätts i centrum startas.

Den tredje och sista delen i överenskommelsen innebär att kommuner som inför de värdighetsgarantier som tas fram av Socialstyrelsen ska få prestationsbaserad ersättning för det.

Satsningen på äldre multisjuka presenteras i dag, torsdag, av äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (kd) och Anders Knape (m), ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev