Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny upptäckt i forskning av flera sjukdomar

Publicerad: 18 juli 2013, 11:53

Forskare har upptäckt en tidigare okänd process som styr om celler dör eller överlever. Detta kan innebära framsteg för behandling och vidare forskning om till exempel cancer och diabetes.


– Det här är väldigt spännande och kommer förmodligen att öppna upp för nya typer av behandlingar. Fler än vi kommer att gå vidare och forska mer kring det här, säger Bertrand Joseph, docent vid Institutionen för onkologi och patologi vid Karolinska institutet, och en av forskarna som lett studien.

I en ny studie som publiceras i tidskriften Nature, presenterar forskare en tidigare okänd mekanism som styr om cellen dör eller överlever en autofagocytos, det vill säga en process som liknas vid att cellen äter upp sig själv. Detta tar den till när den blir stressad, och cancerceller genomgår denna process för att få mer näring. Denna process spelar alltså en stor roll för utveckling av cancer, men även för många andra sjukdomsprocesser, till exempel diabetes, fetma, hjärt-kärlsjukdomar, tillstånd med kronisk inflammation, alzheimer och parkinson. Processen är även inblandad i immunsystemets utveckling och åldrandet.

Tidigare har man inte vetat vad som styr denna process, men nu har man upptäckt att en signalkedja i hjärnan fungerar som en molekylär strömbrytare som styr om cellen dör eller överlever. I och med denna upptäckt skulle man till exempel kunna gå in och blockera cancerns överlevnadsstrategier.

– I kombination med annan behandling kan det ge mycket positiva effekter, säger Bertrand Joseph.

Studien är ett samarbete mellan forskare vid Karolinska institutet, University of Michigan och University of California San Diego.

Läs artikeln i Nature:

Jens Füllgrabe, Melinda A. Lynch-Day, Bertrand Joseph, med flera. The histone H4 lysine acetyltransferase hMOF regulates the outcome of autophagy. Nature, publicerad online 17 juli 2013.doi:10.1038/nature12313

CAROLINE BEXIUS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev