Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny utbildning ska råda bot på patologbristen

Publicerad: 30 november 2012, 06:00

En ny utbildning gör att biomedicinska analytiker snart kan ta över delar av patologernas arbete. Något som kan leda till en knivig balansgång på laboratorierna.


Planer på en ny utbildning har funnits under en längre tid men det var först efter att den av regeringen tillsatta Patologiutredningen presenterades i våras som det tog fart på allvar i förberedelserna på Örebro universitet och Universitetssjukhuset Örebro.

– Utredningen visade på behovet av specialutbildade biomedicinska analytiker, speciellt inom histologi och cytologi, säger Agneta Colliander, biträdande verksamhetschef för laboratoriemedicin vid Universitetssjukhuset Örebro och själv biomedicinsk analytiker.

Hon förklarar att de vidareutbildningar som i dag finns för biomedicinska analytiker ofta är forskningsinriktade och att den nya utbildningen, som kommer att både vara teoretisk och praktisk, därför fyller ett tomrum för de biomedicinska analytiker som vill specialisera sig inom yrket.

Och det är just när det kommer till det praktiska som det blir knivigt.

Tanken är att biomedicinska analytiker efter en genomgången utbildning på egen hand ska kunna göra utskärningar av olika vävnader. Utskärningen görs i dag av patologer och specialutbildade laboratorieassistenter även om det i grunden inte är en läkaruppgift, förklarar Agneta Colliander och berättar att hon ska träffa företrädare för regionens laboratorier i början av nästa år för att diskutera arbetsfördelningen och behovet av de nya specialistinriktningarna, se faktaruta.

Finns det risk för revirstrider?

– Självklart, det här är en känslig fråga, säger Agneta Colliander.

Och det har pratats en del i patologkretsar om den nya utbildningen och dess konsekvenser.

Ulrika Hansson, ordförande i Svensk förening för patologi, understryker att föreningen inte har någon officiell ståndpunkt. Men, tillstår hon:

– Det finns lite delade meningar, en del läkare vill skära ut själva, en del vill överlåta det till biomedicinska analytiker. Sedan måste en biomedicinsk analytiker dokumentera mer i samband med en utskärning medan en läkare kommer ihåg vad han eller hon har gjort.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev