Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny vårdform för äldre

Publicerad: 22 oktober 2013, 12:24

Äldre som är för friska för Akademiska sjukhusets specialistvård får en mellanvårdsavdelning i Ulleråker.


Landstinget i Uppsala län tror att den nya modellen ska spara pengar, skriver Upsala Nya Tidning, UNT. En vårdplats på en geriatrisk sjukhusavdelning kostar i snitt 5000 kronor per dygn. På den framtida mellanvårdsavdelningen ska en plats kosta ungefär hälften så mycket.

Avdelningen ska öppna nästa år. Färdigvårdade äldre patienter ska då inte längre ta upp vårdplatser på Akademiska sjukhuset i onödan utan slussas vidare. Vårdförbundet ser en risk att en ny vårdpropp uppstår om kommunen inte klarar av att ta emot patienterna när de vårdats klart på mellanvårdsavdelningen. Och sjukhusdirektören Lennart Persson framhåller i sen skrivelse att det är långt ifrån säkerhet att vårdplatser kommer att frigöras eftersom vårdplatserna kan komma att upptas av andra patienter.

Finansieringen diskuteras också. Kostnaden beräknas till cirka 26 miljoner kronor per år, men det finns inga extrapengar avsatta. När pengarna flyttas runt i landstinget kommer Akademiska gå miste om en del, enligt en utredning, och kommer då att behöva dra ner på antalet vårdplatser eller använda platserna för annan vård, skriver UNT.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News