Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny varning om sämre konkurrens på läkemedelsmarknaden

Publicerad: 18 september 2019, 08:41

Nu har även Konkurrensverket sagt sitt om den striktare sekretessen kring läkemedelsstatistik, nämligen att den kan leda till höjda läkemedelspriser på två sätt – sämre konkurrens på generikamarknaden och äventyrad vilja hos företagen att ingå avtal om återbäring.


Ämnen i artikeln:

StatistiksekretessTLV

Detta framförs i en kort skrivelse till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, en myndighet som själv tidigare varnat för bägge dessa risker.

– Den här statistiken har varit offentlig under många år och en ändring av praxisen kan inte ses som något som skulle gagna konkurrensen, skriver Leif Nordqvist, råd på Konkurrensverket, i ett mejl till Dagens Medicin.

Det var i början av året som både E-hälsomyndigheten och Socialstyrelsen efter en kammarrättsdom ändrade sin juridiska bedömning kring utlämning av försäljningsstatistik för enskilda läkemedel och sekretessbelade alla sådana siffror – under högljudda protester från de läkemedelsföretag som den nya lagtolkningen avsåg att skydda.

Efter sekretessbeläggningen har läkemedelsgrossistföretagens försäljningssiffror blivit en ny källa till den aktuella statistiken, även om den inte har samma detaljgrad som myndigheternas siffror, där de senare kommer från apotekens försäljning.

Dagens Medicin har sökt socialdepartmentet med en fråga om när regeringen ämnar komma med en lösning på situationen om den striktare tillgången till läkemedelsstatistik. Svaret från pressekreterare Mikael Lindström är som tidigare att "regeringen bereder frågan och återkommer när det finns ett besked".

Läs alla Dagens Medicins artiklar om sekretessbeläggningen av läkemedelsstatistik.

Relaterat material

Domstol stoppar möjlig lösning på statistikkrisen

Företag vänder sig till grossister för läkemedelsstatistik

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

StatistiksekretessTLV

Dela artikeln: