Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny vision ska lyfta arbetsterapeuterna

Publicerad: 25 november 2015, 06:43

När Ida Kåhlin börjar som ord­förande för arbets­terapeuterna har hon en gedigen grund att stå på: En färsk omvärldsanalys och vision.


Ämnen i artikeln:

Sveriges arbetsterapeuter

– Vi vill att en kunskapsbaserad arbets­terapi ska vara en erkänd väg till ett jämlikt och hållbart samhälle. Att omvärlden ser att arbets­terapeuter får människors vardag att fungera, förklarar Ida Kåhlin.

Förra helgen valdes hon till ord­förande i Förbundet Sveriges arbetsterapeuter FSA. Hon har tidigare varit ordförande för studerandemedlemmarna, sedan vice ordförande och 2012 förste vice ordförande.

Som en i ledningen för FSA har hon medverkat i den omvärldsanalys som gjorts i samarbete med ett av landets ledande företag inom området.

– Rent konkret ska vi börja med att ta fram ett underlag som belyser värdet av arbetsterapi och det riktar sig till politiker och andra beslutsfattare, säger Ida Kåhlin.

Det handlar även om att stärka förutsättningarna för arbetsterapeuternas eget arbetsliv.

– Den låga lönen är ett stort problem som vi delar med andra akademikerförbund med en hög andel kvinnor, säger hon.

Bristen på kompetensutveckling är också ett bekymmer och störst är bristerna i kommunerna.

– Många av våra medlemmar i kommunal tjänst saknar möjligheter att delta i den utbildning de behöver för att kunna utveckla sig. Ett jättestort problem i och med att kommunerna tar över allt mer av hälso- och sjukvården.

En orsak till det är att kommunala chefer saknar kunskap om hur viktigt det är med kompetensutveckling, tror hon. Trots att kommunerna varit arbetsgivare inom sjukvården sedan början av 1990-talet.

Även som ordförande i FSA behåller hon sitt gamla arbete som lektor på Linköpings universitet. Till en början blir det ungefär halvtid på universitetet, där hon undervisar och forskar.

– Ordförandeuppdraget är i det närmaste ett dygnet runt-jobb, vi får se hur det blir.

Under åren har det funnits diskussioner om att hitta en mindre diffus yrkestitel än arbetsterapeut. Men Ida Kåhlin tänker inte driva ett namnbyte, hon tycker sig se att omvärlden håller på att lära sig vad arbetsterapeuter kan.

Om man träffar dig på en fest, vad säger du då att du har för yrke? Universitetslektor eller arbetsterapeut?

– Presenterar mig alltid som legitimerad arbetsterapeut, sedan berättar jag vad jag gör.

Till skillnad mot andra förbund inom vården är FSA både en facklig organisation och en organisation för professionsutveckling. Såväl läkarna som sjuksköterskorna har två separata grenar.

– Vi ser integrationen mellan det professionella och det fackliga som en framgångsfaktor. Att ha en god arbetsmiljö med rimliga arbetsvillkor betyder så mycket för att kunna vara en god professionsutövare.

Varför ska då en ung människa välja att bli arbetsterapeut?

– Att man är intresserad av ett arbete som kräver flexibilitet, empatisk förmåga och ett stort intresse för människors liv. Jobbet är omväxlande och finns inom olika verksamhetsområden.

Men inte rik?

– Nej, men i framtiden kanske vi får fria yrkesutövare som är verksamma utanför hälso- och sjuk­vården.

Arbetsterapeuter

Vanliga arbets­uppgifter:

■ Bedöma en människas aktivitetsförmåga. Utarbeta strategier för att klara boende och skola/arbete. Anpassa miljöer genom hjälp­medel.

Största verksamhets­områdena:

■ Kommunal äldreomsorg 26 procent
■ Länssjukvård 12 procent
■ Primärvård 11 procent
■ FSA har 10 200 medlemmar, varav 8 500 är yrkesverksamma.

VIVIANNE SPRENGEL

Ämnen i artikeln:

Sveriges arbetsterapeuter

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev