onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya bröstcancergener hittade på oväntad plats

Publicerad: 27 maj 2007, 17:00

Fem nya områden i människans arvsmassa som påverkar risken för bröstcancer har identifierats av forskarna bakom en stor internationell studie publicerad i tidskriften Nature.


Studien bygger på en genomgång av arvsmassan hos över 40 000 kvinnor. Resultaten visar att fem genetiska varianter är vanligare hos kvinnor med bröstcancer än hos friska kvinnor. Fynden visar också att sjukdomens ärftliga komponenter finns på andra ställen i arvsmassan än vad forskarna länge har trott, enligt ett pressmeddelande från Karolinska institutet i Solna.

Fyra av de identifierade genetiska varianterna kan kopplas till specifika gener, men bara en av dem hade forskarna tidigare misstänkt vara kopplad till risken för bröstcancer. De andra generna är helt nya för bröstcancerforskningen, enligt Per Hall, forskare vid Karolinska institutet och en av dem som står bakom studien.

Det är sedan tidigare känt att ärftliga mutationer i vissa gener, som BRCA1 och BRCA2, kraftigt kan öka risken för bröstcancer. Dessa mutationer är dock ovanliga. De genvarianter som nu kopplats till bröstcancer är däremot mycket vanliga i befolkningen.

De nya fynden kan ha betydelse för utvecklingen av bättre läkemedel mot bröstcancer.

- Målet är också att tidigt kunna identifiera de kvinnor som löper en verkligt förhöjd risk att få bröstcancer, säger Per Hall i pressmeddelandet.

Nature, publicerad online den 27 maj

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev