Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya bud om hormonbehandling och bröstcancer

Publicerad: 7 april 2005, 08:13

Dosen gulkroppshormon i hormonbehandling mot klimakteriebesvär kan ha betydelse för risken för att få återfall i bröstcancer. Det anser författarna bakom en studie från Stockholm, där inget samband sågs mellan hormonbehandling och återfall i bröstcancer.


År 1997 påbörjades två studier om effekterna av hormonbehandling av klimakteriebesvär hos kvinnor som hade fått diagnosen bröstcancer i ett tidigt stadium.

Den ena, Habits-studien, avbröts 2003, eftersom risken för återfall var 3,3 gånger högre bland kvinnor som fick hormonbehandling, jämfört med i gruppen som inte fick det.

I det senaste numret av tidskriften Journal of the National Cancer Institute presenterar docent Eva von Schoultz och professor Lars Rutqvist vid Karolinska institutet resultaten från den andra studien, Stockholmsstudien.

Studierna liknar varandra med cirka 350 deltagare vardera, men i Habits-studien studerades en kontinuerlig kombination av östrogen och gulkroppshormon. I Stockholmsstudien eftersträvades behandlingsregimer med så lite gulkroppshormon som möjligt.

Kanske kan detta förklara skillnaderna mellan studiernas resultat. Efter en medianuppföljning på 4,1 år fanns det i Stockholmsstudien inget samband mellan användning av hormonbehandling och risken för återfall i bröstcancer.

Doserna av östrogen och progesteron kan därför ha betydelse för risken för bröstcanceråterfall, skriver forskarna.

I en medicinsk kommentar i samma tidskrift poängeras att fler studier krävs för att hitta säkra metoder för att behandla klimakteriebesvär hos kvinnor som haft bröstcancer.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev