Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya bud om kalktabletters skydd mot benbrott

Publicerad: 28 augusti 2007, 09:27

På senare tid har kalktabletter ifrågasatts som skydd mot benbrott, förutom hos de allra äldsta. Men en stor sammanställning av studier pekar nu på att kalk kan skydda mot benbrott även hos relativt unga individer.


Kalktabletter ansågs länge vara en grundbult i behandlingen av osteoporos. För några år sedan publicerades dock studier som ifrågasatte om tabletterna verkligen innebar något skydd mot frakturer, förutom hos de allra äldsta. Det återspeglas i till exempel Läkemedelsverkets senaste behandlingsrekommendation för osteoporos där kalktabletternas roll som basbehandling tonas ner.

Men nu kommer nya bud om hur effektiva kalktabletterna är på att skydda mot benbrott. Australiensiska forskare har sammanställt data från 17 randomiserade studier där effekten av kalktabletter med eller utan kombination av D-vitamin undersökts. I sammanställningen ingick totalt 52 625 personer 50 år eller äldre.

Enligt resultaten som publiceras i senaste utgåvan av Lancet var behandling med kalktabletter kopplat till 12 procent lägre risk att drabbas av olika slags benbrott. Riskminskningen var dubbelt så stor, 24 procent, i studier där följsamheten var hög. Forskarna fann också att dygnsdoser av kalcium på minst 1 200 mg var bättre än dygnsdoser mindre än 1 200 mg.

Forskarna menar att deras fynd stödjer användning av kalktabletter med eller utan D-vitamin i behandlingen av osteoporos hos personer 50 år eller äldre.

Lancet 2007; 370:657–666

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev