Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya bud om läkemedelsstentar

Publicerad: 4 oktober 2007, 09:19

Läkemedelsavgivande stentar minskar risken att kranskärlen måste behandlas igen hos patienter med hög risk för nya förträngningar. Detta utan ökad risk för död eller hjärtinfarkt, enligt forskarna bakom en ny kanadensisk studie.


På senare tid har läkemedelsavgivande stentar som sätts in vid ballongvidgning av hjärtats kranskärl debatterats flitigt. Stentarna har visat sig minska risken för restenos – att kärlen täpps till på nytt – jämfört med om vanliga metallstentar används. Men studier har också visat en ökad risk för hjärtinfarkt och död för patienter som fått läkemedelsstentar.

Nu publiceras ytterligare en studie i New England Journal of Medicine. Det är forskare från University of Toronto i Canada som studerat ett register med alla patienter från Ontario som genomgått ballongvidgning, PCI.

Forskarna identifierade 3 751 matchade par av patienter som fått stentar med respektive utan läkemedel från december 2003 till mars 2005.

Det primära målet med studien var att utvärdera risken för att kärlet behövde behandlas igen, revaskulariseras,  och risken för att patienten skulle får en hjärtinfarkt eller avlida.

Efter två år var det signifikant färre patienter i gruppen som fått läkemedelsstentar som hade behövt revaskularisering, 7,4 procent jämfört med 10,7 i gruppen med metallstentar. Skillnaden sågs bara hos patienter som hade två eller tre riskfaktorer för restenos, att kärlet täpps till på nytt. Till sådana riskfaktorer räknades diabetes, kärl mindre än tre millimeter och förträngningar längre än 20 millimeter. Bland patienter med lägre risk för restenos sågs ingen skillnad mellan de olika stenttyperna.

Risken att dö inom tre år var signifikant högre för patienter som fått metallstentar, 7,8 procent jämfört med 5,5 procent bland dem som fått läkemedelsstentar. När det gällde risken för att få en hjärtinfarkt inom två år fanns ingen statistiskt säkerställd skillnad mellan grupperna.

Forskarna drar slutsatsen att läkemedelsavgivande stentar är effektiva för att minska risken för revaskularisering för de patienter som har högst risk för att kärlen ska täppas till igen. Detta utan att risken för hjärtinfarkt eller dödsfall ökar signifikant.

New England Journal of Medicine 2007; 357:1393–1402

Relaterat material

Läkemedelsstentar ökar inte dödsrisk

Skillnad mellan stentar enligt ny analys

Dansk studie håller liv i debatten om stentar

Högre dödsrisk med läkemedelsstentar

Nedbrytbar stent väcker hopp

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev