Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya bud om medicin

Publicerad: 23 april 2012, 08:25

Patienter som har hjärt-kärlproblem ska inte använda MS-läkemedlet Gilenya, enligt den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Gilenya (fingolimod) används för behandling av återkommande MS-skov hos patienter som inte svarar på annan behandling, eller som snabbt bli sämre. Läkemedlet kan dock ge upphov till lågt blodtryck och hjärtrytmrubbningar när första dosen tas.

Efter rapporter från USA om ett dödsfall när en patient fått en första dos av Gilenya utfärdades preliminära rekommendationer i januari. Enligt dessa skulle övervakningen av hjärtrytm och blodtryck hos patienterna utökas.

Nu har EMA:s vetenskapliga kommitté CHMP kommit fram till att läkemedlet inte alls bör ges till patienter som har eller har haft hjärt-kärlsjukdom eller kärlsjukdom i hjärnan, eller som tar läkemedel för att sänka pulsfrekvensen. Om det ändå är nödvändigt att välja Gilenya så ska hjärtaktiviteten övervakas minst till nästa morgon efter första dosen, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Även de patienter som inte har hjärt-kärlproblem bör övervakas. Bland annat ska deras hjärtaktivitet kontrolleras innan de får första dosen av läkemedlet och därefter i minst sex timmar.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev