Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya direktiv om arbetsförmåga

Publicerad: 5 mars 2012, 10:02

Läkare ska få nya riktlinjer när de undersöker sjukskrivnas arbetsförmåga.Varje bedömning ska ta upp till en heldag att göra.


Regeringen får i dag en rapport om ett nytt sätt att bedöma arbetsförmågan hos sjukskrivna. Förändringen väntas börja gälla nästa år. Då ska processen bli betydligt grundligare med fler och tydligare specifikationer för vad man måste klara av fysiskt och psykiskt i olika yrken, skriver Dagens Nyheter.

Enligt tidningen ska de sjukskrivna själva få börja med att uppskatta sina begränsningar. Det ska bli ett av underlagen vid läkarbesök. Läkarna ska i sin tur få nya checklistor att använda när de undersöker och bedömer vilka begränsningar patienten har på olika områden. Varje utredning kommer då att ta mellan en halv och en hel dag för läkaren.

– Med den här metoden kommer vi att se mindre av diffusa sjukskrivningar som bara löper vidare. Vi kommer att upptäcka de fall där förmåga att arbeta finns som vi missar i dag och där det följer sig personer som vi kan få tillbaka till arbetslivet, säger Jan Larsson på Försäkringskassan som utreder den nya metoden, till DN.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson medgav i en debattartikel i DN förra veckan det som läkare redan uttryckt: det är mycket svårt att bedöma arbetsförmåga i enskilda fall. Men han menar att det nya verktyget kommer att göra bedömningen ”mer kvalificerad och mer individuell”.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev