Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Nya förhandlingar efter den centrala nämndens besked

Publicerad: 22 April 2008, 12:08

Sedan den centrala nämnden skickat tillbaka frågan om samhällsfarlighet till de lokala parterna pågår i dag nya förhandlingar i de fem landsting som lyft ärenden till nämnden.


I Region Skåne, där arbetsgivaren betecknat Vårdförbundets varsel på 21 av 47 arbetsplatser som samhällsfarligt, ska parterna träffas klockan 13 i dag.

Vårdförbundets ordförande i Skåne, Pia Arndorff, är nöjd med den centrala nämndens beslut att skicka tillbaka samtliga ärenden till de lokala parterna.

- Det här visar att vi hade rätt från första början. Arbetsgivaren kan inte bara hävda att varslen är samhällsfarliga, utan måste kunna precisera sig utifrån de varsel vi har lagt. Vi hävdar fortfarande att det inte finns något samhällsfarligt i våra varsel, det här är ytterst noga genomarbetat.

Mats Svegfors, ordförande i den centrala nämnden, skriver också i sitt brev till de lokala parterna bland annat att ”nämnden konstaterar att ett i förhållande till varslens omfattning stort antal ärenden hänskjutits till nämnden" och att "i flera fall synes tvistefrågorna inte tydligt framgå av det skriftliga materialet".

Men Gösta Rehnstam, förhandlingschef i Region Skåne, tolkar inte den centrala nämndens beslut att skicka tillbaka samtliga ärenden till de lokala parterna som kritik mot regionens och landstingens beslut att hänskjuta så pass många ärenden till nämnden.

–- Jag tolkar det som att de menar att vi har mer att göra på lokalt plan. Vi är ju två parter som har resonerat tidigare och haft lite motsatta synpunkter, nu har vi ett tryck på båda parter.

Också i de övriga landsting där varsel lämnats vidare till den centrala nämnden - Landstinget Halland, Landstinget i Värmland, Stockholms läns landsting och Landstinget Västmanland - pågår under dagen förhandlingar mellan Vårdförbundet och landstingsledningen.

- Jag tolkar detta som en uppmaning till parterna att göra ett seriöst försök att gå varandra till mötes och hoppas att Vårdförbundet uppfattat uppmaningen på samma sätt. Vi måste diskutera om vi kan göra justeringar från båda håll. Jag hoppas att vi kan få en rimlig nivå, så att vi kan garantera en säker akutsjukvård för patienterna, säger Gunnar Blomquist, personaldirektör i Landstinget i Värmland.

I Landstinget Halland är det bara varslen på blodcentralerna som lyfts till den centrala nämnden, men förhandlingschefen  Joachim Björnklev är inte säker på att parterna kommer att bli överens.

- Vi kan aldrig som arbetsgivare äventyra patientsäkerheten. Vi värnar i första hand om hallänningarnas väl och ve. Det undantag som vi fått räcker inte för att säkra tillgången på blod, säger han.

Relaterat material

Allt om Vårdförbundets strejk här på dagensmedicin.se

Här har strejken trätt i kraft

Bakläxa från centrala nämnden

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev