Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya forskningsfynd förklarar varför stamceller växer

Publicerad: 9 januari 2008, 18:00

Forskare vid Karolinska institutet har identifierat en tidigare okänd mekanism som reglerar stamcellers tillväxt. Upptäckten publiceras i veckans utgåva av tidskriften Nature.


Forskarna under ledning av Patrik Ernfors, professor i vävnadsbiologi, har visat att regleringen av stamcellernas tillväxt sker genom en homeostatisk, självreglerande mekanism där molekylen GABA är central.

GABA har en bromsande effekt på stamcellernas tillväxt genom celldelning. När antalet celler är stort utsöndras mycket GABA, vilket ger en bromsning av cellernas delning. Detta förklarar varför stamceller delas oftare när antalet är litet i ett stamcellsområde, och ofta förblir konstant efter en tids tillväxt.

Cellernas benägenhet att dela sig står i nära samband med deras kapacitet att mogna ut, differentiera. En hämmad celldelning kan göra att stamcellerna istället differentierar i högre grad. Möjligheten att styra stamceller att differentieras till en önskad celltyp är en av stamcellsforskarnas stora kvarstående utmaningar.

Forskarna menar att den nyupptäckta mekanismen kan ha stor betydelse för regleringen av mängden stamceller i olika så kallade stamcellsnischer.

De tror att den nya kunskapen om hur antalet stamceller i olika områden kan påverkas bland annat kan ha betydelse för utvecklingen av nya terapier mot stroke, där ett problem ofta är att det bildas för få celler från hjärnans stamceller.

Ett annat tillämpningsområde kan vara cancer. Ny forskning, se till exempel Dagens Medicin nr 47/07, antyder att många typer av cancer kan orsakas av så kallade cancerstamceller. Forskarna hoppas att de nya fynden kan bidra till utveckling av läkemedel specifikt riktade mot dessa celler.

Tidskriften Nature

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev