Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya hjärtriktlinjer nu klara

Publicerad: 29 februari 2008, 11:11

Socialstyrelsen presenterar nu slutversionen av de nationella riktlinjerna för hjärtsjukvården. Från och med i dag fredag kan de beställas och läsas på myndighetens hemsida.


Förebyggande insatser i form av kost, motion och rökstopp får en framskjuten plats i de nya riktlinjerna för hjärtsjukvården.

Riktlinjerna presenterades i en preliminär version i september. Sedan dess har seminarier hållits med beslutsfattare i de sex sjukvårdsregioner och professionen har kunnat komma med synpunkter. Faktaunderlaget har kompletterats, texterna i beslutsstödet för sjukvården har bearbetats, och prioriteringssifforna för vissa åtgärder har justerats.

– Men det har inte skett några stora omkastningar, vi träffade ganska rätt med prioriteringarna i den preliminära versionen, säger Kristina Eklund, Socialstyrelsens projektledare för riktlinjerna.

Implanterbara defibrillatorer, ICD, för att förebygga hjärtstopp har prioriterats upp från en femma till en fyra i den slutliga versionen.

– Det sänder en ganska tydlig signal om att vi tycker att det är en effektiv behandling för rätt patienter, säger Kristina Eklund.

Att uppfylla Socialstyrelsens rekommendation att ge ICD till fler patienter kommer dock att bli en av de stora utmaningarna för sjukvården, eftersom detta är kostsamt. En annan svårighet blir att uppfylla rekommendationen om ablationsbehandling vid förmaksflimmer, eftersom det på många håll saknas kardiologer som kan tekniken.

Socialstyrelsen har försökt göra riktlinjerna mer lättillgängliga än tidigare, bland annat ska det gå att klicka sig från prioriteringslistan direkt till relevanta avsnitt i faktaunderlaget och beslutsstödsdokumentet.

Dagens Medicin har tidigare berättat om riktlinjerna i tematidningarna som medföljde nr 17/07 och 42/07.

Läs mer:

Beslutsstöd på Socialstyrelsens hemsida
Socialstyrelsens pressmeddelande

Relaterat material

Waran prioriteras i nya riktlinjer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev