Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya indikatorer ska förbättra läkemedelsuppföljningen

Publicerad: 23 juni 2010, 13:02

Uppdaterade kvalitetsindikatorer från Socialstyrelsen ska göra det lättare att följa upp läkemedelsanvändningen bland äldre.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det skrivs ofta ut för mycket läkemedel till äldre, anser Socialstyrelsen. Därför presenterar nu myndigheten en uppdatering av de indikatorer som används för kvalitetsutvärdering.

Indikatorerna är mått på hur bra läkemedelsanvändningen är ute i sjukvården. De är formulerade som ett antal punkter, som bland annat kan användas för att kontrollera hur situationen ser ut på en vårdenhet.

Indikatorerna kan också vara ett stöd vid förskrivning och vid regelbundna genomgångar av läkemedel.

– Om alla i vården använde våra indikatorer skulle läkemedelsanvändningen bland äldre ha betydligt högre kvalitet än den nu har, säger Lars-Erik Holm, Socialstyrelsens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Det kan exempelvis handla om hur många procent av patienterna som får cox-hämmare, trots att smärtstillande behandling med paracetamol borde vara tillräcklig.

Första gången indikatorerna presenterades var 2004 och i den nya uppdateringen har gamla indikatorer setts över.

Några helt nya har också tillkommit, till exempel en indikator för i vilken utsträckning vissa läkemedel doseras med försiktighet vid nedsatt njurfunktion.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev