Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya insikter om embryots utveckling i 3D-atlas

Publicerad: 24 november 2016, 19:00

En 3D-bild av ett embryos utveckling från databasen.

Foto: Bernadette de Bakker, MD of the Academic Medical Center

Nu finns en tredimensionell och interaktiv databas som bidrar med ny kunskap om embryots olika utvecklingssteg, vilket uppmärksammas i tidskriften Science.


I databasen finns information om de två första månaderna av människans utveckling. Här ingår också en interaktiv atlas med flertalet 3D-modeller av embryon i olika faser. Till grund för de tredimensionella bilderna ligger analyser av närmare 15 000 vävnadsprov.

Databasen bidrar med ny och värdefull kunskap, skriver de nederländska forskarna bakom studien. Det man tidigare visste om embryonal utveckling baserades främst på äldre litteratur som många gånger var 100 år gammal, menar de.

Databasen är tillgänglig för alla, och forskarna har påvisat flera skillnader mellan deras embryonala modeller och vad som anges i olika böcker. Till exempel är förbindelsen mellan navelsträngens artärer och aorta annorlunda i litteraturen än vad som framgår av 3D-bilderna i atlasen.

En möjlig förklaring till fenomenet är att man tidigare använt sig av möss eller kycklingar för att studera embryons tillväxt. I dag vet man dock att det finns tydliga skillnader mellan djur och människor när organ och andra kroppsstruktur utvecklas.

Enligt forskarna kan databasen bli en kunskapskälla för både kliniker, studenter och forskare som vill lära sig mer människans utveckling.

Läs mer i abstract:

Bernadotte S de Bakker med flera. An interactive three-dimensional digital atlas and quantive database of human development. Science, publicerad online den 24 november 2016. Doi: 10.1126/science.aag0053

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev