Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya journalsystemet sänkte hela vårdcentralens arbete

Publicerad: 9 maj 2006, 14:37

Införandet av journalsystemet Cambio Cosmic har lett till stora arbetsmiljöproblem på Enköpings vårdcentral. Hela läkarkåren har gått ner itid och läkarsekreterarna är sjukskrivna.


I höstas gick tio vårdcentraler i Landstinget i Uppsala län över till Cosmic, se Dagens Medicin nr 46/05. Vinsterna sades vara många. Läkaren får en samlad bild av patientens journal, aktuella labbprover och ordinerade läkemedel. Patientsäkerheten ökar också, bedyrade upphovsmännen.

Den 24 oktober var det dags för Enköpings vårdcentral. Distriktsläkarna Knut Bodin och Mariana Almström som hade varit med om fyra journalbyten tidigare såg fram emot ett nytt gemensamt system och var inte särskilt oroliga, men efteråt skulle de ta tillbaka allt.

- Det är en helt annan arbetsplats nu. Vi ägnar mer tid åt datorerna än åt patienterna. Arbetsglädjen har försvunnit. Telefontillgängligheten har sjunkit med 25 procent, övertiden har ökat kraftigt och många är sjukskrivna. Ingen av oss läkare orkar jobba heltid längre, förklarar Mariana Almström.

Anställda fick gå hem från jobbet  När det var som värst fick anställda gå hem från jobbet då de inte mäktade med. Mariana Almström berättar hur patienter ute i kassan blev uppretade och hötte med nävarna och hur sjuksköterskorna i telefonen fick utskällning på utskällning. Vårdcentralens chef Knut Bodin minns särskilt den morgon då han kom till jobbet och hittade den enda ordinarie läkarsekreteraren i akutrummet med bröstsmärtor.

- Då avsade jag mig dataansvaret. Själv har jag drabbats av ångest, nedstämdhet, migrän och högt blodtryck, säger han.

Under hösten och vintern pågick en omfattande mejlkorrespondens mellan läkare som inte ansåg att systemet var utvecklat för primärvården. Från flera vårdcentraler kom signaler om ohälsa till följd av Cosmic. Arbetsmiljöverket kopplades in och hotade med ett vite på 200000 kronor. Landstinget stoppade då införandet i resten av primärvården. Projektledarna byttes ut.   Benny Eklund ansvarar sedan den 1februari för systemet inom primärvården.

- Det är förbjudet att vara efterklok, men det finns ett och annat som vi kan förbättra. Nu testas hela konceptet på en pilotmottagning. Den här gången ska de olika yrkesgrupperna få utbildning var för sig, säger han och fortsätter:

- Vi planerar en enkätundersökning för att ta reda på vad folk kan och inte kan om datorer. Och genom ett diagnostiskt prov på personalen skulle vi få veta vilka som inte har tillräcklig datorvana, eller den intuitiva förståelsen.

När de anställda på Enköpings vårdcentral får höra talas om diagnostiska prov blir de högröda av ilska.

"Det är en förolämpning. Det är sjukhusets sätt att se ner på primärvården" är deras reaktion.

Knut Bodin har skrivit över hundra felrapporter och säger att det är tekniken det är fel på, inte personalens datorkunskaper.

Elinor Torp

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev