Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya Karolinska kan byggas med privata pengar

Publicerad: 19 oktober 2007, 14:03

Det nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna kan byggas, ägas och drivas med privata pengar. På uppdrag av Stockholms läns landsting har en konsultgrupp  kommit fram till att så kallad offentlig-privat samverkan skulle kunna vara en bra lösning.


Tillvägagångssättet kallas funktionsupphandling eller offentlig-privat samverkan. Det kan liknas vid ett komplicerat hyresavtal som i stora drag går ut på att en extern privat aktör tar hand om bygget, ägandet och driften av det som tillhör själva fastigheten, och att landstinget hyr sjukhusanläggningen. Detta innebär dock inte att vården ska drivas privat och landstinget behåller sitt inflytande över anläggningens funktionalitet, alltså antalet vårdrum, operationssalar och så vidare.

– Såvitt jag vet är den här finansieringsformen ny i svensk sjukvård. Den har varit uppe till diskussion när det gäller landstingens gemensamma strålanläggning i Uppsala, men hittills har inget byggts, säger Lennart Persson, programdirektör för Nya Karolinska Solna på landstingsstyrelsens förvaltning.

Konsultgruppen som utrett frågan åt landstinget skriver i sin rapport att erfarenheterna av så kallade funktionsupphandling är små i Sverige, men har flera fördelar. Dels kan den skapa bättre internationell konkurrens vid upphandlingen av entreprenaden och dels minskar de ekonomiska riskerna för landstinget.

Finns det något förslag på privat aktör som ska anlitas?

– Nej inte alls. Idén är att det ska ske en upphandling som påminner om andra upphandlingar där intresserade lämnar anbud, säger Lennart Persson.

Tjänstemännen ska nu analysera konsulternas rapport och lämna ett beslutsunderlag. Det ska i sin tur ingå i det slutgiltiga ställningstagande om bygget av Nya Karolinska Solna som landstingsfullmäktige väntas göra i februari nästa år.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev