Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya Karolinska rustar för svårare fall

Publicerad: 14 maj 2013, 12:55

Vid stora olyckor med flera skadade ska Nya Karolinska Solna stå bättre rustat än Karolinska universitetssjukhuset Solna är i dag.


Det anser Lennart Adamsson, verksamhetschef vid sjukhusets traumacentrum. När Nya Karolinska Solna står klart, 2016 enligt planen, ska den nya helikopterplattan rymma inte en, utan två helikoptrar. Det ska förhindra att helikoptrar får vänta på att landa, eller landa på Danderyds sjukhus i stället, för att det saknas plats.

Detta är en av flera anpassningar till en modernare traumavård, enligt Lennart Adamsson.

– Det här ger helt andra förutsättningar att ta emot flera svårt skadade från en olycka, berättar han.

Det är händelser som dådet på Utöya och bomben på Drottninggatan som verkligen satt traumavården i fokus. Lennart Adamsson berättar att man räknar med att bomben hade kunnat skada ett 30-tal personer och dödat flera om den hade briserat. Ett sådant fall skulle Nya Karolinska Solna kunna hantera på ett bättre sätt än traumacentret klarar i dag, menar han.

Skillnaden mellan i dag och 2016, kommer att vara betydande på flera andra sätt, menar Lennart Adamsson. Traumaenheten kommer att vara samlad i en byggnad, på våningarna fyra och fem. Antalet IVA-platser ska öka från 60 till 90, antalet hybridsalar från en till tre, liksom antalet traumasalar.

Varje år tar Karolinska universitetssjukhuset i Solna emot drygt 1 700 traumafall varav mellan 300 och 400 är allvarliga traumafall, enligt sjukhusets egna uppgifter. Den vanligaste orsaken till att de får vård på traumacentret är att de har varit med om en trafikolycka.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev