Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya krönikörer gör entré i Dagens Medicin

Publicerad: 29 oktober 2008, 12:39

Nya krönikörer gör entré i Dagens Medicin

Dagens Medicin kan med stor glädje presentera tidningens två nya krönikörer – sjuksköterskan Anna Wieslander och läkaren Anna Spencer.  Krönikörerna hittar du bara i papperstidningen, på sista sidan.


Intresset var mycket stort när Dagens Medicin efterlyste en efterträdare till sjuksköterskan Josefine Thylefors som krönikör. Åtskilliga duktiga skribenter hörde av sig. Totalt kom över 70 anmälningar in.

Vi har läst inskickade textprover, gallrat, läst igen och ibland önskat att det hade funnits rum för fler att tänka till på Dagens Medicins baksida. Men vi fick nöja oss med två nya namn, skribenter som vi är säkra på kommer att bjuda på både leenden och diskussion.

Denna vecka gör den första av de två, sjuksköterskan Anna Wieslander, som arbetar vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, sin debut.

– Det känns fantastiskt roligt, kommenterar Anna Wieslander att hon nu får chansen att sprida sina tankar i krönikeform.

Vad kommer du att skriva om?

– Jag vill inte avslöja mina ämnen, men jag har mycket åsikter om mycket. Mina krönikor kommer att innehålla både ilska och klacksparkar.

Vår förra krönikör, Josefine Thylefors, var mycket kritisk till hur sjuksköterskor har det i vården och valde att säga upp sig. Går du samma väg?

– Nej, för jag har ju sagt upp mig en gång och utbildat mig till journalist, som jag också arbetade som i flera år. Jag har valt att komma tillbaka till sjukvården, trots alla dess brister.

Varför kom du tillbaka?

– När jag jobbade som journalist på GT här i Göteborg sprang jag på en före detta avdelningschef på stan, och hon lockade tillbaka mig för att jobba extra. När jag väl gjort det märkte jag att mycket hade förändrats.

Som vad då?

– Jag såg ett större engagemang och behövde inte skämmas över omvårdnaden längre. När jag jobbade som både journalist och sjuksköterska märkte jag att jag var minst lika glad över att gå till sjukhuset som till tidningen, säger Anna Wieslander.

Redan nästa vecka, i nr 45/08, är det dags för vår andra nya krönikör att göra sin debut. Anna Spencer, anestesiolog i Lund, har dock skrivit tidigare i Dagens Medicin. Då har det handlat om skarpa debattartiklar, bland annat om motståndet hos en del läkare mot kortärmad arbetsklädsel. Alla höll säkert inte med henne den gången, och Anna Spencer har inga planer på att stryka alla medhårs som krönikör heller.

– Jag vill påverka sjukvården med mitt skrivande, väcka debatt och diskussion om läkarens roll och öppna ögonen för olika saker. Vi har en ganska tyst kultur inom vården, säger Anna Spencer.

Varför vill du skriva i just Dagens Medicin?

– Jag ser tidningen som öppen och ifrågasättande.

Hur känns det inför din första krönika?

– Jätteroligt. Det ska bli roligt att få möjlighet att slipa på och vässa sina värderingar. Jag tror att det också är bra med en positiv press att lämna ifrån sig något varannan månad.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev