Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya mål för lönepolitik fastslagna

Publicerad: 3 december 2008, 09:22

Öka lönespridningen och se till att utbildning lönar sig. Det var två av budskapen i de nya lönepolitiska målen som godkändes under Vårdförbundets kongress i Nynäshamn den 26–27 november.


Ingrid Frisk, Vårdförbundets vice ordförande, anser att de nya målen kan få förbundet att samla sig och arbeta efter samma målsättningar.

– Vi ska få väldigt mycket högre lön. Vi har en strukturell löneskillnad inom vården som vi delar med många andra yrkesgrupper. Akademiskt utbildade kvinnor ligger på samma lönenivå som gymnasieutbildade män, säger hon.

Ett sätt att förändra det är, enligt Vårdförbundet, att öka lönespridningen inom vården.

– Det ska löna sig att specialisera sig. Att göra karriär ska inte bara behöva handla om att bli chef eller forskare. En sjuksköterska ska även kunna utvecklas inom det kliniska arbetet, säger Ingrid Frisk.

Hon får medhåll av Galina Tol Fakkar, barnmorska på Universitetssjukhuset i Linköping och ledamot i Vårdförbundet Östergötland.

”Går att jämföra med vissa läkare”
– Många specialistsjuksköterskor tjänar endast 2 000 kronor mer än ingångslönen, fast de har arbetsuppgifter som går att jämföra med vissa läkare i andra europeiska länder. Jag tror absolut att målen kommer att göra skillnad, även om det kan ta tid. De vidareutbildade sjuksköterskor som är i 40-årsåldern i dag, hoppas jag, kommer att tjäna runt 40 000 kronor när de går i pension, säger Galina Tol Fakkar.  

Marie Claesson, ledamot i Vårdförbundet Västmanland, är mycket nöjd med det som kom fram under kongressen. Fast hon hade önskat att ombuden även hade enats om hur avtalen ska tolkas.

– Det borde bli konsekvenser om avtalen inte följs. Det råder olika kulturer runt om i landet. Här i Västmanland har vi ett lågt förtroende för arbetsgivarna och vi måste lära oss av områden som har lyckats bättre, säger hon.

Under kongressen fastställdes också nationella politiska mål när det gäller utbildning.

Vårdförbundet vill att sjuksköterskeutbildningen på grundnivå ska ge magisterexamen, för att fler ska få behörighet till utbildning på forskarnivå. Dessutom bör grundutbildningen i framtiden bli minst fyraårig, kanske femårig, anser förbundet.

Andrea Björkman

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev