Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya medicinska krav för körkort

Publicerad: 10 mars 2008, 14:05

Den 1 maj börjar Vägverkets nya föreskrifter om medicinska krav för innehav av körkort att gälla. Tydligare krav när det gäller synen och ett kapitel om adhd och liknande tillstånd hör till nyheterna.


De nu gällande medicinska föreskrifterna trädde i kraft 1996 och sedan dess har kunskapen om olika medicinska förhållanden och deras betydelse för trafiksäkerheten ökat. Därför kan kraven på vissa områden sänkas, men måste på andra höjas, skriver Vägverket i ett pressmeddelande.

– De nya föreskrifterna är anpassade till den kunskap om körkort och sjukdomar som finns i dag. Vår förhoppning är att de kommer att bidra till högre trafiksäkerhet men också i många avseenden ett enklare förfarande för enskilda, säger vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

I de nya föreskrifterna har ett helt nytt kapitel om adhd, autismspektrumtillstånd och liknande tillkommit och kraven när det gäller synen har förtydligats.

Personer med insulinbehandlad typ 2-diabetes får större möjligheter att köra buss eller taxi, medan kraven för den som har epilepsi och vill köra taxi, buss eller tung lastbil höjs från fem till tio års anfallsfrihet. När det gäller personbil sänks däremot kraven från två till ett år utan epilepsianfall.

Fler provtagningar och längre observationstid för den som blivit av med körkortet på grund av grovt rattfylleri och hårdare krav på provtagning för att styrka nykterheten för den som fått diagnosen missbruk eller beroende är andra nyheter.

Läs Vägverkets nya föreskrifter om medicinska krav för innehav av körkort

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev