Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya miljarder mot sjukskrivningar

Publicerad: 22 december 2011, 12:32

Foto: Photos.com

Ytterligare 2 miljarder kronor till arbetet med sjukskrivningar och rehabilitering. Det är regeringens julklapp till landstingen inför 2012.


Det är regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som har kommit överens om en fortsättning för satsningarna sjukskrivningsmiljarden och rehabiliteringsgarantin. Under 2012 ska upp till 1 miljard kronor fördelas mellan landsting som vidtar åtgärder för att förbättra sjukskrivningsprocessen.

Det gäller bland annat att öka kvaliteten på läkarintygen och att jobba för ökad jämställdhet.

– Sjukskrivningarna behöver förbättras både för män och för kvinnor. Det kan handla om att upptäcka depressioner hos män och bli bättre på att fråga kvinnor om de har blivit utsatta för våld. Båda dessa orsaker kan ligga bakom sjukskrivning, säger SKL:s ordförande Anders Knape i ett pressmeddelande.

Rehabiliteringsgarantin innebär att maximalt 900 miljoner kronor fördelas mellan landsting som jobbar med patienter med ångest, depression, stress eller långvarig smärta i axlar nacke och rygg. Den nya överenskommelsen innebär tuffare krav på att behandlingen faktiskt ger resultat.

Dessutom satsas 100 miljoner kronor på forskning, utveckling och utvärdering av rehabiliteringsinsatserna.

Relaterat material

Sjukskrivningsmiljard kritiseras

Fler sjuka efter rehabsatsning

Så mycket sjukskrivningspengar får ditt landsting

Mer rehabilitering än väntat

SIMON ROTHELIUS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev