söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya misstankar mot sexhäktad läkare

Publicerad: 25 januari 2018, 10:07

Foto: Norstedts juridik

Nu riktas nya misstankar om barnsexbrott mot en läkare som redan sitter häktad i Stockholm för samma sorts brottslighet. Tre misstänkta fall har upptäckts på Skaraborgs sjukhus, och granskningen fortsätter.

Ämnen i artikeln:

IvoSkaraborgs sjukhus

Läkaren har varit verksam dels i Stockholmstrakten, dels vid Skaraborgs sjukhus. Misstankarna som ledde till att mannen häktades är kopplade till hans arbete på en barnmottagning i Stockholm. De handlar bland annat om två fall av grovt sexuellt övergrepp.

När misstankarna blev kända startade Skaraborgs sjukhus en granskning av läkarens verksamhet där. Granskningen är inte klar, men har redan lett till åtgärder.

Sjukhuset har gjort både en polisanmälan och en orosanmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), om att läkaren kan vara farlig för patienters säkerhet.

– Det kan ha skett något misstänkt här också. Vi har haft kontakt med föräldrar till tre barn, säger Christer Printz, chefsläkare på Skaraborgs sjukhus.

Granskningen görs i första hand genom att man går igenom journaler.

– Vi behöver gå igenom samtliga patienter han träffat. Det är hundratals, säger Christer Printz.

Om något verkar konstigt, till exempel att det gjorts en undersökning som kan tyckas omotiverad, tar sjukhuset kontakt med barnets föräldrar.

Chefsläkaren vill inte säga något om i vilken ålder barnen var i de fall som anmälts. Men han ser mycket allvarligt på misstankarna som granskningen lett till.

– Det är förskräckligt förstås. Det underminerar tilltron till sjukvården att sådana här händelser dyker upp, säger Christer Printz.

– Och framför allt är det förskräckligt för barnen som kan ha blivit utsatta. Detta väcker otroliga känslor inom kliniken.

Misstankarna som riktats mot läkaren i Stockholm gäller två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, sexuellt ofredande, barnpornografibrott och tre fall av utnyttjande av barn för sexuell posering.

I samband med häktningen nekade läkaren till brotten.

Relaterat material

Läkare häktas för sexövergrepp mot barn

MICKE LARSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev