Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya modeller för ersättning på väg

Publicerad: 21 november 2012, 09:57

Nya typer av ersättningar ska få sjukvården att göra ”rätt”. Primärvården ska med pengars hjälp ta hand om fler vårdtunga patienter och sjukhusen samverka mer.


Det är många kockar som nu försöker koka ihop framtidens ersättningsmodeller till sjukvården. Det gäller att mixa rätt med olika stimulansmedel som ska motivera kliniker och mottagningar att producera mer, erbjuda högre kvalitet och samverka bättre.

En klar trend är att landstingen under 2013 och 2014 kommer att justera sina ersättningar inom vård­valen i primärvården.

– Alla försöker att hitta sätt som gör att primärvården tar mer ansvar för, och då också får mer ersättning för, de vårdtunga patienterna, säger regeringens vårdvalssamordnare Roger Molin.

Flera landsting går därför över till ersättningssystem som tar större hänsyn till vårdtyngd, som Adjusted clinical groups, ACG.

– Systemet ger en bra registrering av diagnoser och insatser. Dessutom är det bra om vi har samma system som andra landsting, det underlättar jämförelserna, säger Lena Lundgren, sjukvårdsdirektör i Landstinget i Östergötland.

Hur vårdvalen inom specialistsjukvården ska ersättas är också en högaktuell fråga. Stockholms läns landsting, som håller i taktpinnen när det gäller vårdvalsutvecklingen, har i huvudsak två modeller.

Utöver ersättning baserad på poäng enligt systemet Diagnosis related groups, DRG, ges någon form av prestationsrelaterad ersättning där landstinget satt prislappar för olika åtgärder som mottagningarna ska utföra. Vissa besök och behandlingar ger mer, andra mindre.

– Det kan slå olika rent ekonomiskt beroende på vilken patientmix mottagningen har, men det här är något som vi hela tiden bevakar och justerar, säger Michael Högberg, hälsoekonom på Stockholms läns landsting.

En annan modell, som praktiseras inom höft- och knäkirurgi, innebär att klinikerna ersätts med ett paketpris för en hel vårdkedja, så kallad vårdepisod­ersättning.

Nytt system Den nya sjuk­vårds­organisation som nu arbetas fram i Stockholm ska främja mer öppenvård och mindre sjuk­hus­vård. Det innebär att ersättningssystemen kommer att ses över snart igen.

– Hur stora förändringar det kan bli kan man än så länge bara spekulera i, säger Michael Högberg.

För vårdvalssamordnaren Roger Molin står det klart att det inte bara är vårdvalssystemen som behöver hitta sätt att premiera vårdprocesser och vårdkedjor. Därför vill han se mer ­fokus på sjuk­husen.

– De behöver också betalas annorlunda. Här tittar man nu bland annat på ersättningsmodeller som ska ge sjukhusen motivation att ha bättre utskrivningsrutiner och samarbete med primärvården. Detta för att minska återinläggningarna. Detta är något som ännu inte prövats, men som diskuteras, säger Roger Molin.

Han leder flera grupper i landstingen där de utvecklar pilot­projekt där bland annat nya ersättnings­modeller ska testas.

Relaterat material

Mer betalt första gången ska stoppa återinläggning

Svårt att följa upp om systemen fungerar

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev