Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Nya protester mot samordningsplaner i Skåne

Publicerad: 28 April 2008, 08:18

Återigen rör den planerade samordningen mellan universitetssjukhusen i Lund och Malmö upp heta känslor. Det lokala läkarfacket hotar nu att stämma regionen.


Region Skåne avser att öka samordningen mellan Universitetssjukhuset i Lund och Universitetssjukhuset Mas i Malmö. Planerna har föranlett kraftiga protester från framförallt läkarhåll. Kritiker har talat om en sammanslagning av sjukhusen, något som regionledningen dementerar att det ska vara frågan om.

Efter att de fackliga organisationerna och arbetsgivare möttes i mars och facket utlovades ett större deltagande i förändringsarbetet dämpades dock den hätska stämningen – tills nu.

Mellersta Skånes läkarförening har precis avslutat MBL-förhandlingar med arbetsgivaren och det eventuella samförstånd som kunde skönjas för en månad sedan är nu som bortblåst.

Lars Nevander, ordförande för mellersta Skånes läkarförening, anser att Region Skåne brustit i sin informationsplikt till facket kring de planerade förändringarna, och överväger nu enligt Sydsvenskan att stämma regionen.

– Arbetsgivaren är skyldig att informera löntagare om förslag och underlag för beslut som rör arbetet. Vi vet att McKinsey tagit fram underlag. Det är ohederligt att inte ge oss det, säger han till tidningen.

Bakgrunden till den hätska stämningen i detta fall är, enligt facket, att cancervården och cancerforskningen ska koncentreras till Malmö. Nio professorer och deras forskargrupper ska flyttas från Lund till Malmö, men endast en professor flyttar åt andra hållet. Läkarföreningen befarar att nyckelpersoner kommer att fly och nätverk kommer att slås sönder.

– Jag har ingen aning om vem som flyttar hit eller dit. Vi har inte för avsikt att skapa rättvisa mellan sjukhusen. Målet är att stärka båda. Lund kommer att ha ett mycket starkare forskningssjukhus efter samordningen, säger regiondirektör Sören Olofsson till Sydsvenskan.

Relaterat material

Samordning av sjukhusen i Lund och Malmö tar fart

Lugnare i Malmö och Lund efter möte om fusion

Malmö och Lund kan slås samman till storsjukhus

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev