fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya råd om schizofreni

Publicerad: 24 oktober 2013, 15:12

Andra generationens läkemedel har huvudrollen i Läkemedelsverkets nya rekommendationer kring schizofreni.

Ämnen i artikeln:

SchizofreniMental hälsa

LB

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se


Skillnaderna i behandling av schizofreni varierade länge alldeles för mycket mellan olika delar av landet. Den bilden ger Leif Lindström, läkare och professor emeritus, som har lett arbetet.

– Det har varit lite politik i det här tidigare, att man tyckt att de här nyare läkemedlen har varit lite för dyra, säger han till Dagens Medicin.

Så värst nya är nu inte längre andra generationens antipsykotiska läkemedel, som kom på 1990-talet. I takt med att patenten har gått ut och originalen fått konkurrens av billigare generika, har andra generationens preparat blivit allt mer använda i vården.

Leif Lindström tycker att förändringen, när den väl kom, gick snabbt.

­– Haldol med flera preparat från första generationen var för bara några år sedan vanliga på många håll. De används allt mer sällan vid underhållsbehandling av schizofreni, säger han.

Naturligtvis har andra generationens preparat, dit bland andra risperidon, aripiprazol och olanzapin hör, också sina risker och biverkningar, understryker Leif Lindström. Men jämfört med sina föregångare har de klara fördelar och läkemedlen lyfts nu därför fram i de nya rekommendationerna.

Där finns också rekommendationer om att vid behov sätta in klozapin ganska tidigt. Preparatet ger risk för en fruktad biverkan, agranulocytos, som innebär total brist på granulocyter, en viss typ av vita blodkroppar. Leif Lindström anser att det finns en myt om att medlet är mer riskfyllt än det faktiskt är.

– I de nya rekommendationerna lyfter vi upp klozapinet och framhåller att man inte ska vänta så länge som man ofta gjort med behandlingen. Man upptäcker ganska snabbt om blodbilden påverkas, och kan då avbryta behandlingen.

Läkemedelsverkets nya rekommendationer kommer samtidigt med nya rekommendationer från Socialstyrelsen kring läkemedel vid behandling av schizofreni och liknande tillstånd. Myndigheterna har samarbetat och en rapport från SBU, Svensk beredning för medicinsk utvärdering, som kom i fjol, har varit en viktig utgångspunkt.

Finns det fortfarande för stora regionala skillnader i val av läkemedel?

– Nej, det gör det inte. Klinikerna och kollegorna har gått före de formella rekommendationerna. Men det är ändå ett ganska stort och viktigt steg att två myndigheter ger klara direktiv, så att kollegorna kan peka på dem.

Relaterat material

Klozapin kopplas till minskad risk att dö bland schizofrena

Schizofrenas hallucinationer uppstår i hjärnans talamus

Psykosläkemedel knyts till graviditetsdiabetes

Läkemedel mer än halverade risk för återfall i psykos

Psykosmedel kan ge blodpropp

Stöd till psykospatienter prioriteras i nya riktlinjer

Fiskolja skyddade mot psykos

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev