Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya regler kan stoppa dömda brottslingar från läkarpraktik

Publicerad: 25 juni 2009, 13:00

Uppsala universitet gjorde rätt när de inte ordnade en praktikplats åt en läkarstudent som hade dömts för mord.


Det anser Högskoleverket i sitt yttrande till Justitiekanslern, JK. Samtidigt föreslår nu verket nya regler för brottsdömda studenter.

Det var i våras som det uppdagades att en läkarstudent på Uppsala universitet hade dömts för ett brutalt mord. Men eftersom inget landsting erbjöd en verksamhetsförlagd utbildningsplats, VFU-plats, tvingades mannen att sluta sina studier.

Studenten anmälde dock universitetet till JK, eftersom han ansåg att det var universitets skyldighet att ordna en sådan plats.

I sitt yttrande till JK tycker nu Högskoleverket att Uppsala universitet gjorde rätt. Universitetet frågade tre landsting om VFU-plats, men alla sade nej. I ett pressmeddelande skriver Högskoleverket att Uppsala universitet  gjort tillräckligt  när det frågat tre landsting.

Samtidigt redovisar Högskoleverket ett regeringsuppdrag där myndigheten utrett hur högskolorna ska hantera liknande situationer. Högskoleverket anser inte att högskolorna ska kunna vägra att anta personer som dömts för brott. Inte heller bör nya förutsättningar för avskiljanden införas.

Däremot anser myndigheten att högskolorna ska kunna dra in en students rätt att genomgå VFU om de som är ansvariga för verksamheten, exempelvis ett landsting eller en skola, säger nej till att ta emot studenten av hänsyn till patienter respektive elever. Kontrollen av vilka studenter som gjort sig skyldiga till brott ska alltså göras av de verksamhetsansvariga, inte av universiteten eller högskolorna.

Studenten ska dock kunna överklaga ett sådant beslut, konstaterar Högskoleverket.

Relaterat material

Morddömd läkarstudent vill ha skadestånd efter avhopp

Morddömd började aldrig läsa till läkare

Landstingen förbjuds anställa våldsdömda läkarstudenter

Morddömd åter antagen på läkarutbildning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev