Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya regler om komptid försvårar för hyrläkare

Publicerad: 13 juni 2007, 06:03

Det blir allt svårare att få tag på hyrläkare till primärvården. Den nya arbetstidslagen, som minskat läkarnas möjlighet att jobba extra, tros vara en anledning.


I höstas gjorde Dagens Medicin en rundringning som visade att efterfrågan på hyrläkare återigen ökat inom primärvården. Landstingens kostnad för det första halvåret 2006 landade på 248 miljoner kronor, vilket är i nivå med rekordåret 2003.

Nu visar det sig att bemanningsföretagen börjar få svårt att möta efterfrågan. Dagens Medicin har ringt runt till ett antal landsting som alla ger samma svar – det har blivit mycket svårare att få tag på hyrläkare som kan fylla luckorna på vårdcentralerna.

Ett exempel är Landstinget Blekige, där det saknas ett 30-tal allmänläkare. Enligt Birgitta Lundberg, ställföreträdande förvaltningschef i primärvården, finns det ekonomiskt utrymme för att ta in hyr­läkare. Men inför sommaren finns det flera luckor som man ändå inte lyckats fylla upp.

– Det har blivit betydligt svårare att hitta hyrläkare, särskilt på längre kontrakt. Dessutom är det svårt att få hyrläkare med bra kvalitet. Vi har ringt och kollat flera läkare som visat sig ha blivit varnade av HSAN för många gånger för att vi ska vilja anlita dem, säger Birgitta Lundberg.

Skiftande kvalitet
På Vårdcentralen Sunne i Landstinget i Värmland behöver man åtta till nio läkare för att hålla verksamheten igång, men har bara tre fast anställda läkare. Behovet av hyr­läkare är därför stort.

– Vi anlitade svenska bemanningsföretag tidigare, men de kunde inte ge oss de läkare vi behövde och det har varit väldigt skiftande kvalitet. Nu tar vi läkare från ett danskt företag, men det har varit besvärligt där också, säger Ulla Jonsson, verksamhetschef på vårdcentralen.

Vårdcentralen Sunne vill ha hyrläkare som stannar minst 14 dagar, helst längre, och upplever att det är lättare att få det via det danska företaget.

– De har många läkare som bara arbetar som hyrläkare och flera har varit hos oss flera månader i sträck. Då är det lättare att få det att fungera, säger Ulla Jonsson.

Gunilla Sundquist, chef för primärvården i Eskilstuna i Landstinget Sörmland, ger en liknande bild. I Eskilstuna finns en vårdcentral som enbart bemannas med hyrläkare.

– Där ska vi ha sex läkare, men vissa veckor har vi bara två eller tre. Så har det varit under stor del av våren, säger Gunilla Sundquist.

Hon tror att den nya arbetstidslagen ligger bakom svårigheterna att få tag på hyrläkare.

– Läkarna har inte så mycket komptid att ta ut längre, säger hon.

Den teorin har också flera av de bemanningsföretag som Dagens Medicin talat med.

Inte lika lönsamt för läkarna
Ulla Tansen, vd för Rent-a-doctor, uppskattar att runt 70 procent av de läkare som företaget hyr ut också har en fast anställning någon annanstans.

– Den nya arbetstidslagen påverkar både genom att behovet av hyrläkare är större och genom att tillgången på läkare är mindre. Läkarna kan inte längre samla ihop komptid till lediga veckor. Detta eftersom lagen kräver att kompensationen ska tas ut i anslutning till jour eller beredskap.

En annan orsak till att det är svårt att få tag på hyrläkare tror hon är hyrläkarstoppet 2003, då många landsting i princip slutade att anlita hyrläkare. Den minskade efterfrågan därefter ledde till en prispress i branschen.

– Samtidigt har läkarlönerna i primärvården gått upp, det kan vara en anledning till att färre lockas av att arbeta som hyrläkare.

Även Adecco har allt svårare att möta landstingens efterfrågan på hyrläkare.

– Vi märker jättestor skillnad mot tidigare och spekulerar själva i om det beror på den nya arbetstidslagen, säger Annsofi Karlsson, bemanningsansvarig hos Adecco.

Dessutom vill färre läkare än tidigare arbeta på heltid för bemanningsföretag, menar hon.

– Nya skatteregler gör att vi inte får betala resor och boende längre och då är det inte lika lönsamt för läkarna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev