Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya regler om vård av döende klubbade av Socialstyrelsen

Publicerad: 17 juni 2011, 12:50

Alla döende patienter ska ha en läkare som fast vårdkontakt. Det slås fast i de nya reglerna om livsuppehållande behandling som börjar gälla den 15 augusti.


Huvuddragen i de nya bindande föreskrifterna är kända sedan ett förslag skickades ut på remiss i april i år. Nu har Socialstyrelsen publicerat en färdig version.

Föreskrifterna slår fast att en patient med livshotande tillstånd har rätt till en läkare som fast vårdkontakt. Grundregeln är att läkaren ska respektera patientens beslut om denna väljer att inte inleda eller att avsluta livsuppehållande behandling. Samtidigt måste läkaren rådgöra med minst en annan legitimerad yrkesutövare och försäkra sig om att patienten har förstått konsekvenserna innan något definitivt beslut fattas.

Samtidigt som de nya föreskrifterna publiceras också en handbok med information om lagstiftningen på området, etik och exempel på vårdsituationer.

– Handboken ger vägledning och stöd för personalen i det vardagliga arbetet. Patienter och närstående ska känna trygghet i hur man hanterar dessa ofta mycket svåra situationer, säger projektledaren Maria Jacobsson på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

De nya föreskrifterna ersätter de allmänna råden i skriften Livsuppehållande behandling i livets slutskede från 1992.

Läs mer:

Socialstyrelsens nya föreskrifter (i PDF-format, extern länk)
Socialstyrelsens handbok (i PDF-format, extern länk)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News