lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nya regler ska minska receptmissbruk

Publicerad: 30 maj 2016, 05:42

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) vill underlätta för apoteken att kontrollera läkarnas förskrivningsrätt.

Foto: Peter Holgerson/Bildbyrån

Regeringen vill minska missbrukares möjlighet att få ut stora mängder läkemedel ifrån apoteken.


– Vi såg att det var ett betydligt större antal än vi trodde som dör till följd av narkotikaklassade läkemedel, säger folkhälsominister Gabriel Wikström (S).

Nya tekniska lösningar ska motverka att en patient kan göra för stora uttag av narkotikaklassad medicin. I dag kan nämligen inte farmaceuter kontrollera vilka begränsningar som finns i enskilda läkares möjlighet att skriva ut olika medicinska preparat.

Socialstyrelsen och E-hälsomyndigheten har därför fått i uppdrag av regeringen att hitta lösningar så att apoteken kan kontrollera läkarnas förskrivningsrätt. Avsikten är förstås att förhindra att läkare skriver ut för mycket medicin till enskilda patienter. Uppdragen ska redovisas under våren och hösten nästa år.
Regeringen vill även att det ska bli lättare för läkare att gå in i varandras journalsystem.

Nu kan en patient gå till flera olika läkare och därmed få betydligt mer medicin utskriven än vad som är lämpligt. En patient som fått nobben av en doktor kan gå till en annan och på så sätt få narkotikaklassad medicin utskriven.

– Arbetet att förbättra journalsystemet är fortfarande i sin linda. Problemet har varit, och är, att principer går emot varandra. Dels måste vi värna om den personliga integriteten, dels har vi patientsäkerheten, säger Wikström.

Regeringen har redan tidigare presenterat att det från den 1 juni i år ska bli svårare att manipulera med utskrivna pappersrecept av narkotikaklassade läkemedel.

Relaterat material

Ivo kartlägger rutiner för överförskrivning

JOSEFINE ELFSTRÖM/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev